Business Internaţional

Euro, la minimul ultimelor şase luni şi jumătate faţă de yen şi dolar, după atacurile din Paris

Euro, la minimul ultimelor şase luni şi jumătate...

Autor: Anca Dumitrescu

16.11.2015, 11:28 831

Francul elveţian, o altă monedă, în afara dolarului, considerată sigură în perioadele de incertitudini, s-a apreciat cu 0,3% faţă de euro.

Euro a coborât cu 0,3%, la 1,0740 dolari pe unitate, nivel apropiat de minimul ultimelor şase luni şi jumătate, de 1,0674 dolari pe unitate, atins săptămâna trecută. Euro s-a depreciat cu aproape 7% faţă de un vârf de 1,1495 dolari pe unitate atins pe 15 octombrie.

Faţă de moneda japoneză, euro a coborât la 130,66 yeni pe unitate, cel mai redus nivel atins după luna aprilie.

Totuşi, analiştii consideră că reacţia la riscurile sporite provocate de atacurile din Paris este destul de limitată, investitorii fiind concentraţi mai mult pe divergenţa tot mai mare a politicilor monetare ale Băncii Centrale Europene şi a Rezervei Federale a Statelor Unite.

Chiar şi înainte de atacuri euro era sub presiune din cauza aşteptărilor că BCE va lua noi măsuri de relaxare monetară, luna viitoare.

Cel puţin 132 de persoane au fost ucise şi alte câteva sute au fost rănite, vineri seara, într-o serie de atentate teroriste comise în mai multe zone din Paris, care au fost revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic.

Atacurile teroriste de la Paris sunt o reacţie la ofensele aduse profetului musulman Mahomed şi la raidurile aeriene efectuate de Franţa în Siria şi Irak, a afirmat reţeaua teroristă Stat Islamic într-o înregistrare video.

O coaliţie coordonată de Statele Unite, la care participă şi Franţa, efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, împotriva reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, care a proclamat un "califat islamic" în regiuni vaste din cele două ţări şi comite sute de atrocităţi.

Ministerul francez al Apărării a anunţat că aviaţia militară franceză a lansat duminică 20 de bombe de mari dimensiuni asupra oraşului Raqqa, situat în nordul Siriei, distrugând un centru de comandă şi o tabără teroristă de antrenament, într-o intensificare a campaniei aeriene asupra reţelei teroriste sunite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO