Business Internaţional

Euro s-a depreciat la minimul ultimelor două luni faţă de dolar, iar scăderea ar putea continua

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Tudor

03.02.2014, 20:01 1706

Euro s-a depreciat ieri în raport cu dolarul la minimul ultimelor două luni din cauza datelor descurajante privind inflaţia din zona euro, care ar putea determina Banca Centrală Eurpeană (BCE) să intervină cu măsuri radicale, iar analiştii cred că scăderea monedei unice va continua.

Euro a scăzut la 1,34765 dolari, cel mai mic nivel înregistrat de la sfârşitul lunii noiembrie, potrivit agen­ţiei Thomson Reuters.

Până la ora 12:45 GMT euro a recuperat  uşor din pierdere, ajun­gând la 1,3495 do­lari. Inflaţia anuală din zona euro a decelerat de la 0,8% în decembrie la 0,7% în ianuarie, îndepărtându-se astfel şi mai mult de ţinta BCE de puţin sub 2%.

Analiştii se aşteptau ca preţurile să crească cu 0,9%. BCE a redus deja dobânda cheie la 0,25% pentru a susţine inflaţia, iar unii experţi se aşteaptă ca banca să înceapă achi­ziţiile de obligaţiuni suverane pentru a relaxa condiţiile de pe piaţa mo­netară. „Ceea ce contează cu adevărat este deflaţia“, explică Hans Redeker, analist la Morgan Stanley. „Monedei unice europene îi va fi greu să-şi păstreze valoarea“, a avertizat acesta.

„Cred că în contextul decelerării inflaţiei şi ţinând cont de aşteptările legate de deflaţie, singurul instru­ment credibil este relaxarea canti­tativă. Nu este cel mai bun instru­ment, dar altul nu există“, consideră Redeker.

Emmanuel Ng, economist al băncii OCBC din Singapore, crede că diferenţa dintre strategia Re­zervei Federale americane, care a adoptat o poziţie mai agresivă pe parcursul ultimului an, şi politica mai puţin dură a BCE va duce la continuarea deprecierii euro, scrie CNBC. Şi Chris Weston, analist la IG, este pesimist în ceea ce priveşte evoluţia euro anul acesta. „Mă aştept ca euro să încheie anul la 1,25-1,27 dolari“, estimează el.

„Vor fi presiuni ca preşedintele BCE Mario Draghi să ia noi măsuri. Credem că o nouă reducere a dobânzii cheie va fi următorul pas dacă nu săptămâna aceasta, atunci în martie“, afirmă Jessica Hinds, economist la Capital Economics.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO