Business Internaţional

Euro scade, iar bursele de actiuni isi revin spectaculos

29.05.2003, 00:00 19

Cursurile valutare si bursele de actiuni si-au inversat ieri directia de evolutie astfel ca euro a scazut considerabil ieri la 1,1723 dolari pe euro, de la cotatia record inregistrata marti de 1,1933, informeaza presa internationala.
Dolarul a consemnat ieri cea mai mare crestere din ultimele doua saptamani fata de valuta europeana. Dolarul a crescut si fata de yen la 118,84 yeni pe unitate, fata de cursul de marti, de 117,27.#leadend#
Ascensiunea monedei americane este determinata in parte si de cresterea bursei de actiuni de pe Wall Street, cele doua valori fiind corelate de regula  direct.
Pe de alta parte, avansul neobisnuit al euro a alimentat speculatiile ca Banca Centrala Europeana (BCE) va reduce ratele de referinta ale dobanzii cu cel putin un sfert de punct procentual la intalnirea de pe 5 iunie.
Bursele americane au crescut considerabil, in cursul sedintei de marti, dupa ce autoritatile au prezentat rapoarte optimiste cu privire la piata imobiliara americana si la imbunatatirea increderii consumatorilor fata de sansele de redresare a economiei nationale
Indicele industrial Dow Jones a crescut cu 2,09%, atingind cel mai inalt nivel de la jumatatea lunii ianuarie.
Pe piata electronica, indicele compozit Nasdaq a urcat cu peste trei procente - cel mai mare salt zilnic consemnat de la inceputul lunii aprilie, ceea ce l-a propulsat pe cea mai inalta pozitie din ultimele 11 luni.
In acelasi timp, indicele Standard & Poor's 500 a atins nivelul record din ultimele noua luni, dupa o crestere de 1,96%.
Potrivit unui raport prezentat in cursul zilei de marti, increderea consumatorilor americani s-a imbunatatit, in luna mai, pina la cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni, populatia preconizind o redresare pe piata muncii si in domeniul corporatist.
Un alt studiu indica cresterea cererii pe piata imobiliara, in luna aprilie, datorita aplicarii unor rate ipotecare foarte mici.
Pe piata petrolului, barilul s-a scumpit, fiind tranzactionat cu 29,35 dolari, cel mai mare pret din ultimele cinci saptamini.
De cealalta parte a Atlanticului, indicii bursei de actiuni au deschis in crestere puternica, urmand avansul din SUA. La jumatatea sedintei de ieri, indicele britanic FTSE 100 urcase cu 1,76%, indicele francez Cac 40, cu 1,85%, iar dax dibn Germania cu peste 2%.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO