Business Internaţional

Euro se clatină după ce Moody’s a ameninţat Spania cu reducerea ratingului

Autor: Gabriel Razi

15.12.2010, 23:50 27

Moneda euro este supusă unor noi tensiuni după ce agenţia derating Moody's a anunţat că ia în considerare reducerea ratinguluide credit al Spaniei, ţară cu un PIB de 1.050 mld. euro, văzută deinvestitori ca una dintre cele mai şubrede din Europa, scrie BBCNews.

Anunţul a creat turbulenţe în piaţă, euro depreciindu-se cu 0,5%în faţa dolarului, până la 1,3312 dolari/euro. Moneda unicăeuropeană a pierdut 0,2% şi faţă de lira sterlină, ajungând la0,8462 lire/euro. Şi bursa din Madrid a reacţionat prompt, indicelede referinţă al pieţei de capital spaniole IBEX 35 îşi pierduse1,66% din valoare la jumătatea şedinţei de tranzacţionare.

Sectorul imobiliar şi cel bancar pun în pericol economiaspaniolă

Moody's se teme că stabilitatea Spaniei ar putea fi în pericolanul viitor din cauza nevoilor tot mai mari de refinanţare adatoriilor existente şi a injecţiilor de care sistemul bancar arenevoie pentru a reveni pe linia de plutire.

Agenţiile de rating au fost criticate în acest an depoliticienii europeni, fiind considerate vinovate pentruexacerbarea crizei europene prin reducerea surprinzătoare şi lamomente nepotrivite a ratingurilor unor ţări precum Grecia,Portugalia sau Spania. Drept urmare, liderii de la Bruxelles vor săcreeze o agenţie de rating europeană.

Ratingul Spaniei este în cădere liberă

Raportul emis de Moody's evidenţiază că Spania ar putea firetrogradată de la ratingul Aa1 după ce în urmă cu patru luni apărăsit selectul club al ţărilor cotate cu AAA.

"Vulnerabilitatea Spaniei, cauzată de nevoile mari derefinanţare din 2011, a fost amplificată de încrederea volatilă apieţelor. Problemele Madridului se vor acutiza dacă nivelulfondurilor ce vor fi injectate în sectorul bancar vor fi mai maridecât se aşteaptă în prezent", precizează comunicatul de presă emisde agenţia de rating.

Totuşi, analista Moody's responsabilă de economia spaniolăKathrin Muehlbronner precizează că Madridul nu poate fi pus înaceeaşi categorie cu Dublinul sau Atena. "Moody's continuă săconsidere că Spania are un risc de credit mai mic decât alte ţăricu probleme din Europa. Acest lucru este reflectat în ratingul maimare pe care îl are economia spaniolă. Agenţia nu crede căsolvabilitatea Spaniei se află în pericol", precizeazăMuehlbronner. Guvernul de la Madrid este obligat în prezent să seîmprumute mai scump. Dacă în urmă cu o lună obligaţiunile spaniolecu o maturitate de 12 luni aveau randamente de 2,37%, săptămânaaceasta guvernul a trebuit să plătească investitorilor o dobândă de3,45%. Imaginea este similară şi pentru titlurile cu o maturitatemai mare, randamentele titlurilor cu o durată de 18 luni au săritîn numai o lună de la 2,66% la 3,72%.

Spania ia măsuri disperate

Analiştii consideră că în următoarele 12 luni, autorităţile dela Madrid se vor împrumuta scump de pe piaţă şi că băncile vorputea fi revitalizate cu injecţii de capital mult mai intense decâtse estimează în prezent.

În consecinţă executivul spaniol încearcă să îşi reducădependenţa faţă de împrumuturile de pe piaţă. Guvernul a anunţatrecent că urmează să vândă atât pachetul de acţiuni pe care îl maideţine la loteria de stat, cât şi acţiunile operatoruluiaeroportuar AENA.

Spania în cifre

560,5 mld. euro este valoarea datoriei publice(2009).
53,2% - ponderea în PIB a datoriei publice.
117,3 mld. euro este valoarea la care se ridicădeficitul bugetar (2009).
11,1% - ponderea în PIB a deficituluibugetar.
-3,6% sunt procentele cu care a scăzut economiaanul trecut.
6 mld. euro este valoarea cu care vor scădeacheltuielile publice.
13.000 de angajaţi la stat îşi vor pierde locurilede muncă anul acesta.
5% sunt procentele cu care au scăzut salariile lastat.
19,7% - rata şomajului, cea mai ridicată dinUE.
12,8% sunt procentele cu care au scăzut preţurilecaselor faţă de maximul din 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO