Business Internaţional

Euro se depreciază din cauza crizei datoriilor din Grecia

Euro se depreciază din cauza crizei datoriilor din Grecia

Autor: Mediafax

11.06.2011, 11:41 760

Euro s-a depreciat, vineri, iar analiştii anticipeazăcontinuarea tendinţei negative, din cauza revenirii temerilorreferitoare la criza datoriilor din Grecia şi a reduceriiaşteptărilor ca Banca Centrală Europeană să majoreze de mai multeori dobânda de politică monetară.

Îngrijorarea investitorilor s-a amplificat din cauza lipsei deunitate a oficialilor din zona euro privind asistenţa financiarăpentru Grecia.

Germania cere investitorilor privaţi să contribuie la al doileaprogram de finanţare a Greciei, în timp ce BCE nu este de acord caaceştia să fie obligaţi să se implice.

Euro a atins un minim al şedinţei de tranzacţionare de 1,43965dolari pe unitate, pe platforma de tranzacţionare EBS, fiindulterior cotat în scădere cu 0,7%, la 1,44060 dolari peunitate.

Indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane faţăde un coş de şase valute, a avansat cu 0,6%, la 74,606.

BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la 1,25%.

Banca a confirmat previziunea referitoare la inflaţia din 2012,ceea ce sugerează că ritmul de majorare a dobânzii cheie ar puteafi mai lent decât au anticipat analiştii.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a confirmat aşteptărilecă banca va mări dobânda cheie în iulie, dar o nouă măsură de acestfel nu mai este aşteptată înainte de începutul anului viitor.

Estimarea BCE referitoare la inflaţie a fost revizuită încreştere pentru acest an cu 0,3 puncte, la 2,6%, iar cea pentru2012 a fost menţinută la 1,7%. Citiţi mai mult despre deprecierea euro pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO