Business Internaţional

Euronews: România deranjează UE prin refuzul de a anula exportul celor 70.000 de oi în state arabe

Euronews: România deranjează UE prin refuzul de a anula...

Autor: Laura Albu, Mediafax

26.07.2019, 16:46 985

România înaintează în procesul de export al celor 70.000 de oi în Golful Persic, după ce Bruxelles-ul a cerut oprirea exportului întrucât „este imposibil de garantat că animalele nu vor suferi din cauza temperaturilor extreme”, scrie Euronews.

„Am primit materiale video care arată condiţiile teribile în care animalele erau transportate de către ambarcaţiuni către Golful Persic, în timpul verii” a scris Vytenis Andriukaitis, Comisar European pentru sănătate şi siguranţă alimentară, într-o scrisoare adresată Ministrul Agriculturii, Petre Daea. „Luând în considerare informaţiile meteorologice, în Golful Persic, se înregistrează temperaturi de 46 ℃ pe timpul lunii iulie. Cer de urgenţă, ca gest de responsabilitate, oprirea exportului iminent de ovine”, a adăugat acesta.

Grupul European pentru Animale informează că cele 70.000 de oi vor fi exportate către Kuwait, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, unde are loc, în august, "Festivalul sacrificiului".

Australia, fost important exportator de ovine, a anunţat o interdicţie de trei luni pentru comerţul de animale vii cu Orientul Mijlociu în timpul sezonului de vară. Dar exportul românesc de ovine şi caprine vii a crescut faţă de anul 2015, România devenind cel mai mare exportator de animale vii în ţări care nu sunt membre UE.

„Este regretabil că în timp ce alte ţări recunosc condiţiile horror de export în Orientul Mijlociu, România închide ochii în faţă de sute de mii de ovine şi caprine care sunt supuse căldurii extreme din timpul călătoriilor îndelungate”, a afirmat Vanessa Hudson, preşedinte al Animal Walfare Party.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat, pentru MEDIAFAX, pe 11 iulie, că nu va opri exporturile celor 70.000 de ovine către Kuweit, Qatar şi Emiratele Arabe Unite. Ministrul a explicat că legea este respectată, fermierii români au depus eforturi pentru a creşte ovinele la greutatea cerută, acestea sunt solicitate pe pieţele externe şi nu are niciun motiv pentru care să oprească exportul animalelor. Ministrul a adăugat că preşedintele ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitar Vetereinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) se afla, la acea dată, în portul Constanţa şi verifica situaţia. Cea care este responsabilă de transportul ovinelor şi de modul în care acestea sunt conduse la destinaţie este firma de transport care acceptă condiţiile exportatorului.

Petre Daea a mai afirmat că România exportă milioane de ovine pe an, respectând toate legile în vigoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO