Business Internaţional

Europa a fost zguduită în ultimii ani de atacuri teroriste: Cât au costat şi ce alte implicaţii au mai avut atacurile teroriste din Europa

Europa a fost zguduită în ultimii ani de atacuri...

Autor: Răzvan Botea

06.01.2019, 01:22 752

Pe lângă pierderile de vieţi omeneşti şi mutilarea pe viaţă a victimelor, terorismul are un efect economic semnificativ, având ca victime colaterale afaceri, oraşe şi naţiuni care pierd miliarde de euro când se face bilanţul atacurilor, scrie site-ul oficial al Forumului Economic Mondial.

Calculele arată că terorismul impactează în mod negativ creşterea economică din Europa. Între 2014 şi 2016, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au pierdut în jur de 180 de miliarde de euro din PIB din cauza atacurilor teroriste.

Începând cu 2004, atacurile din Madrid, Londra, Paris, Bruxelles, Berlin şi alte oraşe europene au arătat că fenomenul de terorism este în atenţia publicului larg, dar şi în atenţia autorităţilor. Studiile făcute de serviciile de securitate şi de autorităţi arată că în multe ţări membre UE este foarte posibil un atac terorist, sau că acestea se aşteaptă la unul.

În afară de trauma emoţională cauzată de aceste atacuri, mai sunt şi alte zone impactate, cum ar fi pierderile de ordin economic sau impactul psihologic pe care îl au asupra populaţiei atacurile teroriste.

Studiul Rand, condus de Parlamentul European, evaluează daunele materiale pe care le-au produs atacurile teroriste din 2014 şi până în 2016.

Rezultatele au arătat că creşterea eonomică este impactată negativ cu 180 de miliarde de euro din PIB-ul Uniunii Europene, Marea Britanie şi Franţa fiind cele mai afectate, pierderile ridicându-se la 43,7 miliarde de euro, respectiv 43 de miliarde de euro.

Ţările cele mai afectate din punct de vedere economic de atacurile teroriste care urmează după Marea Britanie şi Franţa sunt Spania (40,8 mld. euro) şi Germania (19,2 mld. euro).

Mediatizarea atacurilor în reţelele social media prin videoclipuri şi fotografii poate face ca persoanele care nu au fost implicate direct în atac să fie afectate emoţional. Impactul psihologic pe care îl are martorul unui asemenea atac poate duce la devieri comportamentale ale persoanelor şi companiilor, fapt ce are impact direct asupra creşterii economice a ţărilor UE.

Costurile morţilor şi îngrijirilor victimelor atacurilor teroriste din Uniunea Europeană în perioada 2004-2016 se ridică la 5,6 mld. euro.