• Leu / EUR4.7789
  • Leu / GBP5.7446
  • Leu / USD4.4241
Business Internaţional

Europa: anchetele penale împotriva şefilor băncilor centrale subminează eforturile Estului de a prinde din urmă Vestul

Europa: anchetele penale împotriva şefilor băncilor centrale subminează eforturile Estului de a prinde din urmă Vestul

Autor: Catalina Apostoiu

11.01.2019, 00:05 581

Guvernatorul băncii centrale poloneze s-a alăturat recent unei liste în creştere de strategi din Europa de est implicaţi în anchete penale.

De la Marea Neagră la regiunea baltică, autorităţile au pus sub învinuire sau au atras oficiali ai băncilor centrale în anchete care au tulburat pieţele şi zguduit scenele politice dintr-o zonă care încearcă să prindă din urmă Vestul mai bogat, scrie Bloomberg. Autorităţile şi-au întărit de asemenea supervizarea industriilor financiare afectate de scandaluri, creând în acelaşi timp noi condiţii pentru ţările cu ambiţii de aderare la zona euro.

Niciunul dintre oficialii implicaţi nu a fost condamnat, lăsând fără răspuns întrebarea dacă aceştia au comis vreo fărădelege sau dacă se află sub presiune din partea unor forţe politice care încearcă să-şi submineze rivalii sau servesc interese speciale.

„Situaţia are parţial legătură cu problemele generalizate cu statul de drept în Europa de Est“, spune Daniel Gros, director al Centre for European Policy Studies. „Iar parţial unele dintre problemele din sectorul bancar au fost foarte serioase.“ Guvernatorul polonez Adam Glapinski a fost supus unui in­terogatoriu „de rutină“ de către procurori în legătură cu acu­zaţii de luare de mită formulate împotriva şefului auto­rităţii de supervizare a sectorului bancar, un fost protejat al acestuia.

Desemnat de partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Glapinski a negat orice acuzaţii şi a respins apelurile de a demisiona venite din partea opoziţiei.

Polonia nu are planuri imediate de aderare la zona euro, însă în alte părţi ale Europei de Est, cazurile au generat conflicte cu Banca Centrală Europeană.

Potrivit Politico, scandalul în creştere din jurul băncii centrale poloneze înseamnă că Glapinski devine o problemă pentru partidul PiS al liderului de facto al Poloniei Jaroslaw Kaczyinski înaintea alegerilor parlamentare din acest an.

Recent, scandalul a luat proporţii după ce presa poloneză a calculat salariile a doi consilieri ai lui Glapinski, arătând că directorul de comunicare şi promovare al băncii, Martina Wojciechowska, câştigă aproximativ 65.000 de zloţi pe lună (peste 15.000 de euro), de 13 ori media naţională şi mai mult decât preşedintele ţării.

Aceasta a creat o problemă uriaşă de imagine pentru PiS, care a ajuns la putere în 2015 promiţând să „facă curăţenie“ în ţară. PiS conduce în continuare în sondaje, dar partidul se teme că orice sugestie de corupţie i-ar putea slăbi poziţia într-un an electoral.

CUM VEDEȚI ZIARUL FINANCIAR PESTE 21 DE ANI?

TOTUL PENTRU BUSINESS. TOTUL ESTE BUSINESS

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7789
Diferență: -0,023
Ieri: 4.7800
Azi: 4.4241
Diferență: 0,2493
Ieri: 4.4131
Azi: 5.7446
Diferență: -0,113
Ieri: 5.7511
Azi: 4.4982
Diferență: -0,0089
Ieri: 4.4986