Business Internaţional

Europa ar putea avea din vară propria agenţie independentă de rating

UE vrea dă afară agenţiile de rating din zona euro: Europa ar putea avea din vară propria agenţie independentă de rating

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

22.01.2012, 15:53 708

Europa ar putea avea din acest an propria sa agenţie independentă de rating, care să concureze Standard&Poor's, Moody's şi Fitch, potrivit omului de afaceri german Roland Berger, care vrea să înfiinţeze în acest scop o organizaţie non-profit, sub forma unei fundaţii.

Planurile de înfiinţare a agenţiei sunt în fază avansată, iar noua instituţie privată ar putea începe activitatea cel mai devreme în prima jumătate a acestui an, a declarat Berger publicaţiei italiene Corriere della Sera, citată de Reuters.

Omul de afaceri, fondator al unei companii de consultanţă care îi poartă numele, a promovat iniţiativa pe lângă guvernele europene şi companii, pentru a atrage sprijin şi finanţare pentru noua agenţie şi speră că a obţinut 300 de milioane de euro din partea investitorilor.

"Modelul propus este al unei agenţii ale cărei servicii sunt plătite de clienţi, care au interesul să obţină rezultate obiective", a explicat Berger.

Partenerul lui Berger, Markus Krall, care are rolul de a înfiinţa efectiv agenţia, a declarat săptămânalului german Euro am Sonntag că agenţia se va diferenţia de concurenţii săi prin acceptarea răspunderii juridice pentru analizele făcute.

Astfel, clienţii vor putea solicita despăgubiri din partea agenţiei, ceea ce, în opinia lui Krall, va fi un "stimulent puternic" pentru analize corecte.

"În prezent, ratingurile sunt considerate din punct de vedere juridic doar simple opinii, care nu intră sub incidenţa legilor referitoare la despăgubiri", a spus Krall.

Liderii europeni au criticat S&P, Moody's şi Fitch, afirmând că s-au grăbit să retrogradeze ratingurile ţărilor îndatorate din regiune în pofida programelor de salvare şi de austeritate.

S&P a redus în această lună ratingurile a nouă state din zona euro, privând Franţa şi Austria de calificativele maxime triplu "A", dar nu şi Germania.

Planul lui Berger pentru noua agenţie, care va fi înregistrată în Olanda, a primit semnale de sprijin din partea Comisiei Europene şi a guvernelor din regiune, dar şi a Chinei şi a unora dintre statele arabe, conform publicaţiei italiene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO