Business Internaţional

Europa ar putea primi o lovitura sub centura in conditiile in care economiile emergente se clatina

Europa ar putea primi o lovitura sub centura in conditiile in care economiile emergente se clatina

Producatorul francez de echipamente electrice Schneider Electric estimeaza o reducere semnificativa a comenzilor daca statele emergente vor ceda in fata crizei financiare

02.11.2008, 15:35 16

Interdependenta economiilor europene in raport cu pietele emergente s-a transformat, in contextul actualei crize, dintr-o binecuvantare intr-un blestem.

Cochetand deja cu recesiunea, cele 15 state membre ale zonei euro vor continua sa inregistreze socuri in conditiile in care economiile care le-au dat un avant in detrimentul SUA si Japoniei incep sa se clatine, scrie Bloomberg.
Partenerii comerciali din Est, care achizitioneaza o treime din exporturile zonei euro, se prabusesc pe fondul declinului monedelor nationale si al sistemului bancar. Concomitent, reducerea la jumatate a pretului de tranzactionare al petrolului diminueaza prosperitatea pietelor din Orientul Mijlociu.
Companii europene precum Schneider Electric din Franta sau Kone Oyj din Finlanda au declarat ca se va inregistra o reducere semnificativa a comenzilor daca statele emergente vor ceda colapsului din sectorul creditelor. Economistii de la Citigroup au preconizat reduceri masive ale ratelor dobanzii si o pronuntata recesiune in zona euro.
"Este vorba de o amenintare majora indreptata catre zona euro", a afirmat Nick Kounis, economist-sef pentru Europa la banca Fortis din Amsterdam. "S-a sperat ca aceste piete sa se mentina puternice si sa influenteze cresterea economica a Europei".
Pe 6 octombrie, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, estima ca "o crestere neintrerupta a economiilor tarilor emergente ar putea sprijini o revenire graduala" in cursul anului viitor. In urma cu cateva zile, Trichet a afirmat ca banca ar putea reduce rata dobanzii saptamana viitoare in contextul in care criza financiara influenteaza negativ inflatia.
Criza de pe piata creditelor ii determina pe investitori sa vanda actiunile care prezinta risc ridicat, obligatiunile si valutele detinute. Pietele bursiere din statele emergente s-au contractat puternic saptamana trecuta, atingand nivelul minim din ultimii patru ani.
Ucraina, Ungaria si Pakistan solicita sprijin financiar Fondului Monetar International, iar piata argentiniana se confrunta cu turbulente semnificative dupa ce guvernul a incercat sa preia fondurile private de pensii. Rusia se straduieste sa injecteze 200 mld. de dolari pentru a depasi cea mai grava criza bancara din 1998 incoace si China inregistreaza o incetinire a cresterii economice.
Vulnerabilitatea Europei in fata unui declin al pietelor emergente este reflectata de beneficiile pe care acestea le-au adus Batranului Continent. Exporturile indreptate catre statele emergente au echivalat cu 6% din PIB-ul continentului in 2006, comparativ cu 4,5% in 2000, in timp ce in SUA aceste exporturi au reprezentat mai putin de 4%, spune Juergen Michels, economist la filiala Citigroup din Londra.
Duzina de tari, cu precadere est-europene, care au aderat la Uniunea Europeana dupa 2004 genereaza 15,3% din cererea de exporturi de la nivelul zonei euro, in crestere cu o treime fata de inceputul deceniului, potrivit informatiilor puse la dispozitie de Banca Centrala Europeana. Contributia Chinei si a Rusiei in acest sens s-a dublat. In contrast, aportul SUA si Marii Britanii s-a diminuat cu aproximativ 4% atingand 11,9%, respectiv 14,5%.
Economia zonei euro se va contracta pentru prima data dupa 1993 in cursul anului viitor, obligand Banca Centrala Europeana sa reduca rata dobanzii de referinta la aproximativ 2% de la nivelul de 3,75%, a estimat Michels.
Schneider, una dintre cele mai importante firme in domeniul distributiei electrice, preconizeaza ca pietele emergente isi vor incetini cresterea inregistrata in ultimii patru ani. Nici macar China "nu este imuna in fata fortelor externe", a declarat CEO-ul de la Schneider, Jean-Pascal Tricoire, pe 22 octombrie. Kone, companie producatoare de ascensoare, a anuntat ca planurile de investitii se reduc din Mexic pana in India si Qatar si ca Rusia ridica un mare "semn de intrebare".
Gareth Williams, strateg financiar la divizia londoneza a bancii ING, a afirmat ca dintr-o lista mai lunga multe companii isi vor diminua estimarile anterioare cu privire la venituri. Companiile din Austria, Portugalia si Spania isi obtin majoritatea castigurilor de pe pietele emergente, in timp ce Irlanda, Grecia si Italia obtin cele mai mici venituri din aceste zone.
Europa de Est se transforma "rapid intr-o regiune cheie de risc" pentru zona euro, a afirmat Stephane Deo, economist-sef pentru divizia londoneza a UBS. El a estimat ca Germania si Olanda sunt statele care sunt supuse la riscul cel mai accentuat in conditiile in care 3,5% din PIB-ul lor este generat de livrarile catre fostul bloc comunist.
Cererea dinamica din partea Rusiei si a Orientului Mijlociu incepe sa se diminueze pe fondul scaderii pretului petrolului, care le micsoreaza puterea de cumparare. Pretul petrolului se majorase cu 625% fata de nivelul atins in 2001, atingand in iulie recordul de 147,27 de dolari pe baril si dandu-le ocazia producatorilor de petrol de a-si achizitiona echipamente precum camioanele MAN sau alte bunuri de lux "Made in Europe" precum gentile de la Gucci.
Cererea a fost indeajuns de solida pentru ca Europa sa acopere doua treimi din costurile mai mari ale petrolului in ultimii cinci ani, a calculat Klaus Baader, economist-sef la Merrill Lynch. In timp ce diminuarea costurilor energiei se vor dovedi a fi "benefice pe termen scurt pentru cererea domestica, pe termen mediu scaderea cererii pentru exporturi va atarna greu deasupra economiei europene", a mai spus Baader.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO