Business Internaţional

Europa atacă supremaţia dolarului: Lumea este prea dependentă de moneda americană

Europa atacă supremaţia dolarului: Lumea este prea...

Autor: Catalina Apostoiu

24.01.2021, 12:31 1175

Autorităţile de la Bruxelles urmează să avertizeze cu privire la dependenţa prea mare a pieţelor globale de dolar în condiţiile în care acestea încearcă să găsească modalităţi de a diminua vulnerabilitatea Europei în faţa sancţiunilor americane şi alte riscuri financiare, un atac lansat faţă de supremaţia monedei americane cu doar câteva zile înainte de inaugurarea lui Joe Biden ca preşedinte al SUA, scrie Financial Times.

Un document al Comisiei Europene dezvăluie frustrarea profundă resimţită de UE după patru ani de mandat al lui Donald Trump, în timpul căruia politicile lansate au subliniat dominaţia de către SUA şi moneda lor asupra sistemului financiar mondial. În special, în document se subliniază dificultăţile UE în a-şi afirma independenţa în faţa sancţiunilor impuse de Trump împotriva Iranului. Acestea sunt invocate ca dovadă a necesităţii protejării blocului european de „efectele aplicării extrateritoriale ilegale“ a unor astfel de măsuri.

„Este vorba despre locul UE în lume şi mijloacele de a dispune de o putere economică şi financiară pe măsura dimensiunii noastre“, a declarat un oficial al comisiei.

Documentul evidenţiază ambiţia UE de a-şi creşte autonomia într-o serie de sectoare, incluzându-l pe cel financiar. Acesta urmează să fie adoptat înaintea inaugurării lui Biden şi în condiţiile în care blocul se angajează să urmărească o nouă eră de cooperare cu Washington.

Alte planuri din document menite să sporească autonomia strategică a blocului vizează printre altele o mai strictă monitorizare a preluărilor străine. De asemenea, UE trebuie să găsească modalităţi de întărire a rolului euro în contextul lecţiilor învăţate de pe urma pandemiei.

Documentul avertizează că „pieţele financiare mondiale sunt prea dependente de dollar american“.

Oficialii UE avertizează că documentul ar putea fi revizuit înainte ca textul să fie adoptat de Comisia Europeană. Blocul urmăreşte de multă vreme promovarea unei utilizări sporite a euro pentru întărirea autonomiei sale financiare şi economice. Acţiuni specifice menţionate în document vizează folosirea unei viitoare revizuiri a reglementării indicatorilor financiari pentru a încuraja denominarea acestora în euro. Majoritatea sunt bazaţi pe dolari.

Strategii vor să găsească alternative la ţiţei, unde principalii indicatori sunt legaţi de dolar. În document se menţionează gazele, unde un contract bazat pe euro tranzacţionat în Amsterdam se conturează rapid, şi hidrogenul ca pieţe unde rolul euro ar trebui dezvoltat.

Autorităţile de la Bruxelles cred că un rol sporit al euro la nivel mondial ar „proteja economia de şocuri valutare şi diminua dependenţa de alte monede“.

Comisia este de asemenea îngrijorată că blocul a devenit din ce în ce mai dependent de băncile de investiţii non-UE, care, „în vremuri de criză ar putea alege să-şi reducă prezenţa în UE“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO