Business Internaţional

Europa Centrala si de Est: Austria: Isteria care anticipa colapsul financiar al Estului s-a terminat

Europa Centrala si de Est: Austria: Isteria care anticipa colapsul financiar al Estului s-a terminat

Ewald Nowotny, guvernatorul bancii centrale din Austria, considera ca norii negri care planau asupra Europei de Est s-au risipit

28.06.2009, 16:03 25

Panica declansata de anticiparea unui colaps financiar in Europa de Est, care ar putea ingenunchea si bancile austriece care au o expunere masiva in regiune, s-a terminat, a declarat Ewald Nowotny, guvernatorul bancii centrale din Austria si membru al consiliului guvernatorilor din cadrul Bancii Centrale Europene, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

"Isteria care a dominat o perioada nu mai exista", a afirmat Nowotny. "Nu mai exista nici perceptia unei probleme speciale pentru Austria sau Europa de Est. Fanteziile legate de un posibil colaps, care au predominat la un moment dat, au disparut", a mai spus oficialul austriac.
Aversiunea investitorilor fata de risc, precum si gradul de indatorare a companiilor au culminat in februarie si martie, cand monedele nationale si actiunile companiilor active in regiune au inceput sa intre in picaj.
 
Austria are expunere de 190 mld. euro
Expunerea bancilor austriece fata de Europa de Est, de circa 190 mld. euro (suma echivalenta cu 70% din PIB-ul Austriei), a generat o crestere subita a volumului de CDS-uri atat pentru bancile, cat si pentru guvernul austriac.
Instrumentele CDS (Credit Default Swap) functioneaza ca polite de acoperire a riscului de default si sunt astfel utilizate pentru stabilirea costului la care o institutie se poate imprumuta.
Astfel, CDS-urile pentru credite pe cinci ani ale Austriei - tara cotata de toate agentiile de rating cu calificativul AAA (maxim) - a depasit nivelul pentru datoriile Italiei, stat cu rating mai slab, si a atins in martie costul politelor CDS pentru Grecia, insa intre timp a scazut la mai putin de jumatate.
"Puteti observa (ca ceea ce a fost mai rau a trecut) foarte concret, avand in vedere ca marjele pe care Austria e nevoita sa le plateasca daca vrea sa contracteze noi imprumuturi s-au redus semnificativ", a completat Nowotny.
 
Riscurile variaza in regiune
Pietele au realizat, de asemenea, ca Europa de Est nu este o regiune uniforma si ca riscurile variaza puternic, de la state cu datorii externe mari, precum tarile baltice sau Ucraina, pana la state cu economii mai stabile, precum Polonia sau Cehia, a adaugat el. "Bineinteles ca inca ne confruntam cu o problema speciala in tarile baltice si, in afara Uniunii Europene, in Ucraina, insa, in afara de aceasta situatie, putem afirma ca statele din regiune au nevoie de finantari mai reduse decat in mod normal", a mentionat Nowotny, adaugand ca declinul economic al Europei emergente va conduce la majorarea pierderilor din creante nerecuperabile pentru bancile austriece, dar si ca aceasta este o problema care ar putea afecta deopotriva ceilalti creditorii occidentali. 
 
Bancile austriece nu vor mai acorda credite in valuta persoanelor fizice
 
Autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Austria, FMA, a cerut bancilor sa-si asume angajamentul de a renunta la acordarea de credite in valuta catre persoanele fizice, in afara unor "cazuri exceptionale". Creditarea in valuta, in special in franci elvetieni si yeni japonezi, a reprezentat, timp de mai multi ani, una dintre cele mai ieftine modalitati de a finanta achizitia de locuinte in Austria, insa bancile au pus capat, in 2008, acordarii de imprumuturi in franci. Masura de a opri creditarea in franci a venit din partea bancilor, care s-au confruntat cu o criza a lichiditatii in franci elvetieni la apogeul crizei financiare mondiale, in urma colapsului bancii americane Lehman Brothers in luna septembrie.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO