Business Internaţional

Europa: cursa plafonărilor de preţuri pentru diminuarea presiunii inflaţiei asupra consumatorilor continuă

Europa: cursa plafonărilor de preţuri pentru diminuarea...

Autor: Catalina Apostoiu

21.03.2023, 00:06 226

Preţurile a 400 de produse de bază comercializate la nivelul a opt dintre cele mai mari lanţuri de supermarketuri din Slovacia vor fi plafonate timp de trei luni, a anunţat ministrul slovac al agriculturii, Samuel Vlcan, potrivit Euractiv.

Tesco, Lidl, Kaufland şi Billa au decis să plafoneze preţurile în urmă­toarele trei luni, după care vor evalua dacă vor prelungi măsura sau nu. Metro este singurul magazin mare care nu a decis să procedeze în mod similar.

Iniţiativa va ajuta şi producătorii slovaci, în condiţiile în care majori­tatea produselor sunt fabricate la nivel local, potrivit preşedintelui Ca­merei Slovace a Comerţului, Martin Krajcovic. Iniţiativa nu este aşteptată să ducă la o scumpire a altor produse alimentare, a dat acesta asigurări. „Va exista în continuare concurenţă pentru alimentele din afara listelor“.

În februarie, preţurile produselor alimentare au crescut cu aproximativ 29% în termeni anuali. Ministerul slo­vac al agriculturii a respins până acum apelurile venite din partea opoziţiei pentru reglementarea preţurilor alimentelor.

Ministrul agriculturii Vlcan a salutat garanţiile voluntare pentru stabilizarea preţurilor şi a făcut apel la fermieri şi producători de alimente să vină cu iniţiative similare pentru a contribui la reducerea presiunii ali­mentelor scumpe asupra persoanelor vulnerabile.

Anunţul autorităţilor din Slo­vacia vine la scurt timp după ce în Franţa retailerii au căzut de acord să ofere cele mai scăzute preţuri posibil pentru alimente esenţiale pentru a ajuta gospodăriile să facă faţă scum­pirilor fără precedent.

Lanţurile de supermarketuri îşi vor asuma scăderi de marje de or­di­nul sutelor de milioane de euro prin ieftiniri de produse în timpul unei campanii de trei luni lansate înce­pând cu 15 martie.

În Ungaria, guvernul a decis în ianuarie anul trecut plafonarea preţurilor alimentelor de bază la nivelurile din octombrie 2021 pentru combaterea inflaţiei, prelungind mai apoi măsura până la finalul lunii aprilie 2023.

Guvernatorul băncii centrale maghiare Gyorgy Matolcsy a avertizat însă că plafoanele duc la penurii şi la creşterea inflaţiei în condiţiile în care magazinele îşi compensează pierderile majorând preţurile altor produse.

Guvernul Serbiei a decis la rândul său la finalul anului trecut să introduceă măsuri de plafonare a preţurilor unor produse de bază, cum ar fi uleiul, făina şi zahărul.

După ce a împins preţurile în jos prin reduceri de TVA, Polonia a ales, tot la finalul anului trecut, să introducă măsuri de plafonare a acestora după exemplul Ungariei, iar Grecia a decis să subvenţioneze 10% din coşul alimentar al celor mai vulnerabile familii.

Ungurii, croaţii şi bulgarii încearcă să stăvilească scumpirile spectaculoase şi prin controale şi anchete pe diverse pieţe.

Bulgaria anunţa la începutul anului că va introduce un mecanism de monitorizare şi control al preţurilor alimentelor de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare. Croaţia a anunţat măsuri de combatere a scumpirilor, incluzând controale la magazine şi furnizori de servicii, cât şi cerinţa ca marile lanţuri de retail să raporteze preţurile fiecărui produs din două în două săptămâni. Ungaria a lansat anchete pe mai multe pieţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO