Business Internaţional

Europa de Est: Ce să sacrifici în continuare, creditul sau portofelul consumatorului?

Europa de Est: Ce să sacrifici în continuare, creditul...

Autor: Catalina Apostoiu

12.06.2022, 22:15 251

Scumpirile capătă accente dra­matice în Europa de est: inflaţia din Cehia urcă la 16%, un maxim pe 30 de ani, iar protestele polonezilor privi­toare la creşterea preţurilor iau am­ploare. Acestea când băncile centrale luau poziţie pentru oprirea ciclului de creştere a dobânzilor prin care încercau să domolească inflaţia.

Inflaţia din Cehia a urcat la 16% în mai, crescând pariurile că banca centrală a ţării va opera o nouă majorare semnificativă de dobânzi când boardul acesteia se va reuni pentru ultima dată în formula actuală în această lună, relatează Reuters.

Pieţele iau acum în calcul o ma­jorare a dobânzilor de peste 100 de puncte bază, rata de referinţă a dobânzii urmând să treacă de 6% pe 22 iunie.

„După această cifră, cred că ban­ca va opera o majorare semnificativă, nu doar una de 75 de puncte“, a de­clarat Pavel Sobisek, economist-şef la UniCredit.

În Cehia, desemnarea lui Ales Michl de către preşedintele ţării la conducerea băncii centrale ar putea marca o schimbare majoră a politicii monetare. Michl este un opozant vocal al înăspririi agresive a politicii monetare. Preşedintele ţării a înlo­cuit de asemenea recent trei membri ai boardului băncii centrale cu stra­tegi care se opun creşterilor de dobânzi.

Inflaţia din Cehia este mai pu­ternică decât în alte ţări din regiune, ca Ungaria şi Polonia.

Şi în Polonia, însă, inflaţia creea­ză probleme majore, începând să afecteze buzunarele oamenilor. Polo­nezii sunt din ce în ce mai ne­mulţumiţi de faptul că deciziile băncii centrale şi guvernului menite să reducă preţurile nu par să stăvilească scumpirile, notează Euractiv. Polone­zii se plâng din ce în ce mai frecvent de preţurile ridicate. Proteste au avut deja loc sau sunt anunţate. Inflaţia a atins 13,9% în mai, însă deşi Polonia se situează pe locul 11 în UE după rata inflaţiei, scumpirile au afectat multe sectoare ale economiei.

Potrivit economiştilor polonezi, nu numai pandemia şi războiul din Ucraina îşi pun amprenta asupra preurilor, ci şi politica guvernului şi acţiunile băncii centrale.

Între timp, politica antiinflaţio­nistă a Poloniei se bazează în conti­nua­re în principal pe majorarea dobânzilor şi scutiri de taxe. Pe 8 iunie, banca cen­trală a majorat dobânzile la 6%. A­ceas­ta a fost a noua majorare dintr-un ciclu început în octombrie 2021.

„Inflaţia creşte, astfel că şi do­bân­­zile cresc. Nu ştiu când se va sfârşi acest ciclu, dar bănuiesc că suntem mai aproape de sfârşitul, decât de începutul acestuia“, a declarat preşe­dintele băncii centrale polo­neze, Adam Glapinski.

În pofida celor nouă majorări consecutive de dobânzi, Glapinski nu exclude inversarea trendului în următoarele şase trimestre, potrivit Warsaw Voice.

„În lipsa unor evenimente neprevăzute, consiliul de politică monetară va putea începe reducerea dobânzilor la finalul anului 2023“, a declarat Glapinski.

Acesta a explicat că ciclul de înăsprire a politicii monetare va continua atâta timp cât inflaţia accelerează. Dobânzile nu vor mai creşte odată ce inflaţia va începe să scadă şi schimbarea de tendinţă va fi permanentă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO