Business Internaţional

Europa de Est este divizată de teama că va fi „înghiţită“ de o nouă URSS şi de nevoia de a proteja parteneriatele economice vitale cu Rusia

AFP/Mediafax Foto

Summitul NATO de joi şi vineri are, printre priorităţi, criza din Ucraina, relaţiile cu Rusia, Afganistanul şi consolidarea forţelor armate ale Alianţei

Autor: Bogdan Cojocaru

03.09.2014, 20:01 714

Summitul NATO de joi şi vineri din Ţara Galilor ar putea aduce cel mai concret răs­puns de până acum dat de cea mai pu­ternică alianţă militară din lume la pre­su­pusa intervenţie militară rusească în Ucrai­na: o forţă de intervenţie rapidă capabilă să se des­făşoare rapid în Europa de Est şi care să demonstreze Rusiei că nici Alianţa şi „niciunul dintre statele membre nu se vor lăsa intimidate“. Unele dintre aceste ţări şi unii din vecinii Alianţei nu se simt deloc „intimidaţi“ de noul „pericol“ care ameninţă NATO, ci din contră, caută să-şi protejeze legăturile cu Rusia.

„Ar trebui să convenim acum cum putem susţine o prezenţă robustă în Europa de Est, consistentă cu Actul Fondator NATO Rusia (acord privind relaţiile reciproce, cooperarea şi siguranţa NATO şi ale Federaţiei Ruse semnat la Paris în 1997 – n.red.) pentru a demonstra Rusiei că nici NATO şi niciun stat membru nu vor fi intimidaţi“, se arată în prezentarea oficială a obiectivelor summitului din Ţara Galilor.

Dacă în nordul Europei de Est, statele baltice se tem că vor fi următoarea „pradă“ a Rusiei, după Crimeea, în sud sentimentele faţă de Moscova sunt cel puţin ambivalente.

 

Ungaria

Poate cel mai îndârjit opozant din UE al sancţiunilor contra Rusiei este Ungaria pre­mie­rului Viktor Orban. Premierul a promis că ungurii vor avea cea mai ieftină eletri­ci­tate din UE, iar pentru aceasta va dezvolta sec­torul nuclear al ţării. Un rol important în acest proiect în are Rusia, care a împru­mu­tat Ungariei 10 mld. euro pentru construirea a două reactoare la sin­gura centrală nucleară maghiară. Uni­tă­ţile vor fi construite de o companie ru­sească. De asemenea, Rusia are legături puternice cu una dintre cele mai mari companii ma­ghiare, grupul petrolier MOL. Tot în Ungaria, liderii par­tidului ex­tremist Jobbik nu şi-au as­cuns simpatia faţă de regimul de la Kremlin, iar Orban simpati­zea­ză cu unele dintre ideile Jobbik. Ungaria este ţară membră a NATO. Pre­mierul ma­ghiar vrea să construiască un bloc prorus în Europa de Est.

 

Slovacia

Şi în Slovacia premierul Robert Fico a criticat sanc­ţiunile UE, descriindu-le ca „fără sens şi contra­pro­ductive“. Diplomaţii slovaci au făcut, fără succes, efor­turi pentru a împiedica UE să-l pună pe lista per­soa­ne­lor sancţionate pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, cel care a anunţat pe o reţea de socializare că următorul zbor pe care-l va face pe deasupra României va fi într-un bombardier. Fico, fost membru al Partidului Co­mu­nist, insistă că legăturile comerciale şi impor­tu­rile de gaze ruseşti ar trebui să fie prioritare în faţa pedepsirii Rusiei.

Aproximativ 40% din gazele importate de Europa din Rusia ajung în Slovacia, după ce trec prin Ucraina, ceea ce oferă acum Slovaciei un rol important în eforturile UE de a ajuta Ucraina.

Slovacia, de asemenea stat membru NATO, a deschis recent o conductă prin care pot fi trimise gaze naturale din UE în Ucraina, în condiiţiile în care Gazprom nu mai vinde gaze Ucrainei. Conducta poate acoperi 20% din necesarul de combustibil al acestei ţări.

Preşedintele slovac Andrej Kiska are în general o atitudine pozitivă faţă de sancţiunile UE.

 

Cehia

Şi Cehia dă dovadă de ambivalenţă. Premierul Bohuslav Sobotka s-a grăbit să declare că Republica Cehă nu-şi poate tăia legăturile comerciale cu Rusia din cauza Ucrainei. Exporturile cehe către Rusia au o pondere de mai puţin de 4% din total. 80% din ex­por­turi se duc în UE. Şeful di­plomaţiei cehe a avertizat că ce­le mai recente sancţiuni care ţintesc anumite sec­toare economice, şi nu anumiţi indivizi, vor afecta deopo­trivă economiile Rusiei şi Europei. Cu toate aces­tea, a spus el, sanc­ţiu­nile sunt necesare. Iar preşe­din­tele Miloş Zeman, conoscut pentru atitudinea prorusă, a făcut o comparaţie indirectă între acti­vită­ţile militare ale Rusiei în Ucraina şi invazia din 1968, când tancurile ruseşti au intrat în Praga pentru a-i potoli pe revoluţionari.

 

Turcia

Turcia, un membru cu importanţă stra­te­gică pentru NATO din cauza deschiderii largi la Marea Neagră şi a poziţionării geo­grafice pe două continente, a făcut clar, prin ministrul economiei Nihat Zeybekci, că îşi va urmări la maximum interesele în timp ce va rămâne apropiată de Rusia. Turcia este dependentă de gazele Rusiei, care-i livrează jumătate din combustibilul con­sumat. De asemenea, tot Rusia îi con­stru­ieş­te Turciei prima centrală nucleară. În aces­te condiţii, Turcia este reticentă să ia o atitudine mai agresivă în criza ucraineană şi are o atitudine prudentă faţă de politicile Moscovei.

 

Bulgaria

Bulgaria, tot stat membru NATO, nu este deloc încântată de sancţiunile impuse de UE Rusiei. Conflictul blochează dez­voltarea gazoductului rusesc South Stream, care ar fi adus gaze ruseşti în Euro­pa Centrală şi bani, locuri de muncă şi gaze ieftine Bulgariei.

La periferia NATO, Austria, văzută ca una dintre cele mai disciplinate economii din zona euro, face lobby puternic pentru blocarea sancţiunilor contra Rusiei. Ca şi Bulgaria, Austria are interese mari în South Stream. Dacă gazoductul va fi construit şi va fucţiona după regulile UE, companiile care exploatează gaze naturale în Marea Neagră, inclusiv OMV, din Austria, vor avea acces la gazoduct.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO