Business Internaţional

Europa de Est s-a îndrăgostit de energia nucleară, iar pentru inima ei radioactivă se bat americanii, sud-coreenii şi francezii. Toţi au luat cu asalt Polonia cu cele mai noi tehnologii, unele netestate

Guvernul maghiar extinde centrala nucleară de la Paks cu tehnologie şi 10 miliarde de euro din Rusia. Însă a decis şi să extindă durata de viaţă a reactoarelor vechi, tot ruseşti, dincolo de 2037, încălcând astfel un angajament anterior. Acest lucru ar putea determina Comisia Europeană să reanalizeze permisiunea dată pentru construirea noilor unităţi.

Guvernul maghiar extinde centrala nucleară de la Paks cu tehnologie şi 10 miliarde de euro din Rusia. Însă a decis şi să extindă durata de viaţă a reactoarelor vechi, tot ruseşti, dincolo de 2037, încălcând astfel un angajament anterior. Acest lucru ar putea determina Comisia Europeană să reanalizeze permisiunea dată pentru construirea noilor unităţi.

Autor: Bogdan Cojocaru

19.01.2023, 23:15 375

La Davos, Elveţia, unde elita lumii se adună o dată pe an pentru a discuta viitorul omenirii, şeful companiei poloneze de stat PGE şi cel al gigantului sud-coreean KHNP au dezbătut viitorul energiei nucleare. Cele două companii au intrat de curând într-un parteneriat pentru construirea unei centrale nucleare comerciale lângă satul polonez Patnow.

Dacă se ajunge la un acord final, centrala de la Patnow va fi prima pe care Coreea de Sud o exportă după proiectul Barakah, din Emiratele Arabe Unite, din 2009.

Polonia este singura ţară est-europeană membră a Uniunii Europene care nu produce energie nucleară. Proiectul de la Patnow este independent de cel pe care guvernul polonez îl are cu o altă superputere în domeniu, SUA, prin colosul Westinghouse. Dacă totul decur­ge conform planurilor, Polonia va avea în 10-12 ani trei centrale nucleare operaţionale, spun oficialii. Nou-născutul program nuclear polonez se poate încadra într-o tendinţă mai mare din Europa de Est. Unii îi spun renaş­terea energiei nucleare.

Dar în spatele ei stă o adevă­rată ofensivă a marilor con­struc­tori de reactoare în Europa, unde Rusia, cu o singură excepţie, nu mai este binevenită. Nici China nu mai este vă­zută cu ochi buni. Par­te­neriatul PGE – KHNP, în care intră şi ZE PAK, una dintre cele mai mari termo­cen­trale pe cărbune din regiu­ne, deţinută de miliardarul Zygmunt Solorz-Zak, este o la­tură separată de cea guvernamenta­lă a strategiei nucleare poloneze.

Un alt colos polonez, KGHM, a intrat într-un acord cu americanii de la NuScale Power pentru aducerea în ţară a şase reactoare modulare de dimen­siuni mici (SMR). Mai nou, tot legat de planul nuclear polonez, dar departe de Davos, la ambasada Fran­ţei din Varşovia, compania energetică fanion a francezilor EDF a semnat cu gu­vernul polonez un A­cord Exclusiv de Coope­rare pentru dez­voltarea de proiecte pentru energie nucleară în care să fie utilizată tehnologie pentru SMR de tip Nuward, adică tehnologie franceză.

Cu EDF va coopera Respect Energy, un furnizor polonez de energie regenerabilă. SMR-urile, încă netestate de timp (tehnologia Nuward este încă în faza de dezvoltare), par să fie ultima modă în această industrie, iar scena poloneză este unul din locurile în care ele vor face paradă, dacă ajung acolo. Americanii, sud-coreenii şi francezii sunt puterile nucleare care se impun în regiune. Când a promis că va readuce Franţei gloria nucleară de odinioară, preşedintele francez Emmanuel Macron a legat dezvoltarea energiei atomice civile de forţa nucleară militară a unei ţări.

Nu o poţi avea pe ultima fără prima. Dintre toate aceste planuri, primul care se va concretiza pare a fi cel cu reactoare americane de la Westinghouse. Bulgaria are o centrală nucleară, la Kozlodui, dar reactoarele, ruseşti, sunt vechi şi aşteaptă să fie pensionate până la sfârşitul deceniului. De aceea, strategia nu­cleară a guvernului de la Sofia, care se întinde până în 2053, este construirea a două noi reactoare la Kozlodui şi a altor două la Belene, locul unde ar fi trebuit construită o centrală nucleară rusească. Cele două proiecte ar costa 46 de miliarde de euro, potrivit estimarilor oficiale, notează SeeNews.

Lozul câştigător se pare că l-au tras tot americanii. Parlamentul a mandatat de curând guvernul să înceapă discuţiile cu Westing­house pentru construirea a două reactoare la Kozlodui. Acestea urmează să fie de tipul AP1000, prin urmare nu vor fi SMR-uri.

Tot la Davos, ministrul industriei din Coreea de Sud s-a întâlnit cu oficiali din Cehia pentru a dis­cuta despre o cooperare în dome­niul energiei nucleare. Coreea licitează pentru proiectul Cehiei de a mări capacitatea cen­tralei de la Duko­vany cu un reactor. Guvernul sud-coreean a pornit o adevărată ofensivă pe piaţa reactoa­relor nucleare şi nu doar în Europa. A ajuns cu discuţiile, din nou, până în Emiratele Arabe Unite.

În acest scop, mai multe companii de profil sud-coreene s-au unit într-un fel de superligă energetică, cunoscută ca Team Korea. Pe scena europeană numai Ungaria face notă discordantă. Guvernul maghiar extinde centrala de la Paks cu tehnologie şi zece miliarde de euro din Rusia. Însă a decis şi să extindă durata de viaţă a reactoarelor vechi, tot ruseşti, dincolo de 2037, încălcând astfel un angajament anterior. Acest lucru, scrie Euractiv, ar putea determina Comisia Europeană să reanalizeze permisiunea dată pentru construirea noilor unităţi.


Polonia este singura ţară est-europeană membră a Uniunii Europene care nu produce energie nucleară.Proiectul de la Patnow este independent de cel pe care guvernul polonez îl are cu o altă superputere în domeniu, SUA, prin colosul Westinghouse. Dacă totul decurge conform planurilor, Polonia va avea în 10-12 ani trei centrale nucleare operaţionale, spun oficialii.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO