Business Internaţional

Europa deja se pregăteşte pentru noi referendumuri

Europa deja se pregăteşte pentru noi referendumuri

Autor: Lorena Cornea

24.06.2016, 14:04 843

Referendumul Regatului Unit a stârnit un tumult intern în Uniunea Europeană şi mai ales în partidele politice de dreapta din Franţa, Olanda, Italia şi Germania. Acum partidele politice de dreapta jură să copleşească Europa cu referendumuri şi în ţările lor, a scris The Guardian.

Marine Le Pen, liderul partidului politic Front National din Franţa, a spus că referendumul este o dovadă că Uniunea Europeană este în cădere liberă şi a speculat Brexit-ul drept un ajutor pentru propria carieră, urmând să candideze la preşedinţia Franţei în 2017 şi să evidenţieze politicile anti-UE şi anti-imigranţi ale partidului său.

Liderul anti-imigrări Geert Wilders din Olanda a anunţat un referendum vineri, pentru a decide soarta olandezilor: rămân sau părăsesc şi ei Uniunea Europeană?

„Cred că va rămâne în istorie. Şi cred că va avea consecinţe imense pentru Olanda, dar şi pentru restul Europei. E rândul nostru acum, şi olandezii trebuie să îşi spună opinia într-un referendum.”, a spus Wilders pentru Dutch Radio.

În Germania, Beatrix von Storch, de la partidul populist de dreapta Alternative fur Deutshland a cometat: „23 iunie este o zi istorică. Este Ziua Independenţei pentru Marea Britanie. Poporul a fost ăntrebat şi a decis. UE a dat greş ca uniune politcă!”, a scris The Guardian.

Liderul Italian al Northern League, Matteo Salvini, a cărui popularitate a crescut în ultimii ani pentru atitudinea lui anti-UE, a declarat în favoarea Brexit-ului: „Ura pentru curajul unor cetăţeni liberi! Mulţumim UK, acum e rândul nostru!”.

Brexit ar putea reprezenta, după declaraţiile liderilor politici de dreapta, doar începutul unui val de referendumuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO