Business Internaţional

Europa din ce în ce mai verde: CE îşi propune ca până în 2050 să ajungă la o capacitate eoliană offshore de 300 GW

Europa din ce în ce mai verde: CE îşi propune ca...

Autor: Cosmin Pirv

19.11.2020, 14:21 112

Comisia Europeană prezintă joi strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore, potrivit căreia CE îşi propune să ajungă în 2050 la o capacitate eoliană de 300 GW.

„Strategia propune sporirea capacităţii eoliene offshore a Europei de la nivelul actual de 12 GW la un nivel de cel puţin 60 GW până în 2030 şi de 300 GW până în 2050. Comisia îşi propune ca, până în 2050, să completeze această capacitate cu 40 GW provenind din energie oceanică, dar şi cu energie produsă utilizând alte tehnologii emergente, de exemplu turbine eoliene şi panouri solare flotante”, se arată într-un comunicat al CE.

Creşterea se va baza pe vastul potenţial din toate bazinele maritime ale Europei şi pe poziţia de lider mondial a întreprinderilor din UE în acest sector. Creşterea va crea noi oportunităţi pentru industrie, va genera locuri de muncă verzi pe întregul continent şi va consolida poziţia de lider mondial a UE în domeniul tehnologiilor energetice offshore. De asemenea, va asigura protecţia mediului, a biodiversităţii şi a pescăriilor din UE.

„Strategia de astăzi demonstrează urgenţa şi oportunitatea intensificării investiţiilor noastre în sursele regenerabile de energie offshore. Datorită vastelor bazine maritime şi poziţiei de lider industrial, Uniunea Europeană dispune de toate atuurile pentru a face faţă provocării. Exploatarea energiei din surse regenerabile offshore este deja o adevărată poveste europeană de succes. Ne dorim să o transformăm într-o oportunitate şi mai mare pentru energie curată, locuri de muncă de înaltă calitate, creştere durabilă şi competitivitate la nivel internaţional”, a declarat Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european.

Pentru a promova extinderea capacităţii energetice offshore, Comisia va încuraja cooperarea transfrontalieră între statele membre în ceea ce priveşte planificarea şi implementarea proiectelor pe termen lung. Conform CE, acest lucru va necesita integrarea obiectivelor în materie de dezvoltare a producţiei de energie din surse regenerabile offshore în planurile naţionale de amenajare a spaţiului maritim pe care statele de coastă trebuie să le prezinte Comisiei până în martie 2021.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, Comisia estimează că vor fi necesare investiţii de aproape 800 de miliarde de euro de acum până în 2050.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO