Business Internaţional

Europa: Direcţia inflaţiei adânceşte vechea linie de separare Est-Vest. Datele peste aşteptări privind inflaţia venite recent din Polonia, Cehia şi România au agitat pieţele şi au reamintit că riscurile legate de o criză a forţei de muncă nu s-au temperat

Europa: Direcţia inflaţiei adânceşte vechea linie de...

Autor: Catalina Apostoiu

21.01.2020, 00:05 776

În timp ce Europa de Vest se chinuie să accelereze creşterea modestă a preţurilor de consum, ţările majoritar sărace din estul continentului se confruntă cu exact opusul acestei probleme, scrie Bloomberg.

Rata medie a inflaţiei din Uniunea Europeană s-a menţinut neschimbată la 1,6% anul trecut. Însă o analiză mai aprofundată a tendinţei inflaţiei pe ţări scoate la iveală o imagine mai puţin uniformă, în care ţările postcomuniste au înregistrat cea mai semnificativă accelerare a preţurilor. Rata inflaţiei din Polonia a urcat cu 2,1% anul trecut, cel mai puternic avans din blocul alcătuit încă din 28 de ţări.

La cealaltă extremă, 11 din cele 13 ţări care au consemnat un declin al ratelor inflaţiei anul trecut provin din Europa de Vest. Toate cele 11, cu excepţia Marii Britanii şi Suediei, fac de asemenea parte din zona euro, care a pus în aplicare stimulente monetare fără precedent pentru a reaprinde creşterea preţurilor. Şocurile legate de inflaţie din estul Europei au plasat politica băncilor centrale din această regiune în centrul atenţiei investitorilor, chiar în condiţiile în care oficialii minimalizează creşterea preţurilor.

Coroana cehă a înregistrat cea mai puternică apreciere din rândul monedelor din regiune în acest an, atingând un maxim pe 7 ani recent, în condiţiile în care perspectiva unei a doua majorări de dobânzi într-o perioadă de puţin peste doi ani i-a atras pe investitori.

La cealaltă extremă, forintul ungar este cel mai slab performer din perioada respectivă în condiţiile în care strategii local rămân la poziţia de a menţine dobânzile neschimbate. Randamentele obligaţiunilor au crescut la nivelul întregii regiuni.

Datele peste aşteptări privind inflaţia venite recent din Polonia, Cehia şi România au agitat pieţele şi au reamintit că riscurile legate de o criză a forţei de muncă nu s-au temperat.

Având în vedere legăturile comerciale ale estului Europei cu zona euro, unii strategi trec peste creşterile de inflaţie şi menţin o politică monetară relaxată. Investitorii nu le împărtăşesc poziţia însă.

Traderii „iau în calcul riscul ca inflaţia să rămână de fapt ridicată timp mai îndelungat“, în timp ce băncile centrale consideră probabil creşterea inflaţiei drept temporară“, arată Tatha Ghose, strateg la Commerzbank.

Focusul pe politica monetară marchează o reorientare dinspre modelele anterioare de trading din regiune. Pieţele s-au mişcat anterior ca un bloc mai uniform, activele urcând şi scăzând în linie cu ultimele veşti legate de evoluţia războiului comercial dintre SUA şi China. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO