Business Internaţional

Europa şi Draghi primesc laude la Davos pentru că au dezgheţat revenirea economică. Tot de acolo vin şi câteva avertismente. "Europa o duce bine. Europenii din zonele unde am investit îşi pierduseră încrederea. Acum Europa s-a trezit."

Europa şi Draghi primesc laude la Davos pentru că au...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.01.2018, 20:38 1358

Uniunea Europeană, adesea o sursă de crize economice şi politice, s-a văzut acoperită cu laude la Forumul Economic Mondial de la Davos, locul unde elita politică, de business şi academică a lumii se întâlneşte anual pentru a crea o lume mai bună.

„Europa - mulţi au crezut mult timp că este dusă de pe lumea asta“, spune David Rubenstein, cofondatorul Carlyle Group. „În pofida Brexitului, a problemelor din Spania, a guvernului slăbit din Germania, a unui nou guvern în Franţa, Europa s-a descurcat destul de bine economic. Este un loc foarte atractiv pentru a investi.“

Admiraţia elitei globale concentrate acum la Davos, o staţiune de munte din Elveţia, este remarcabilă pentru această regiune. Chiar anul trecut delegaţii luau în considerare posibilitatea ca UE să se crape după ce britanicii au votat pentru ieşirea din blocul comunitar, iar populiştii din Franţa îşi încercau şansa să ajungă la conducerea ţării, scrie Bloomberg.

În schimb, zona euro a înregistrat anul trecut cea mai puternică creştere economică din ultimul deceniu, iar alegerea reformistului Emmanuel Macron ca preşedinte al Franţei ar putea facilita întărirea uniunii monetare.

„Europa este o poveste fenomenală“, spune Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard. „Este cea mai surprinzătoare cauză a performanţei economice globale.“

Aceleaşi sentimente le are şi Stephen Schwarzman, CEO-ul Blackstone Group. „Europa o duce chiar bine. Europenii din zonele unde am investit îşi pierduseră încrederea. Acum Europa s-a trezit.“

Totuşi, Anne Richards, CEO al M&G Investments, apreciază că regiunea continuă să „se târască“ politic, existând riscul ca slăbiciunile de structură care au ameninţat să spargă UE şi zona euro în timpul crizei au rămas nereparate. O altă îngrijorare este că UE nu este pregătită să se departă de omul care a contribuit enorm la stabilizarea economică şi financiară a regiuni şi la calmarea nervilor investitorilor. Este vorba de preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi. El se va retrage în octombrie 2019. 

„Când acesta va pleca, un adevărat gigant va pleca. Este un gigant pentru că a făcut o muncă incredibilă“, a mai spus Rubenstein, de la Carlyle.

Perspectivele creşterii globale fac ca încrederea liderilor lumii de afaceri să atingă un nivel record, după cum arată un sondaj al PwC, însă executivii unora dintre cele mai mari companii ale lumii prezenţi la Davos au avertizat că nu trebuie lăsată garda jos, scrie CNBC.

„Se întâmplă două lucruri. Ai în primul rând tendinţele pieţelor, care sunt pozitive, şi ascensiunea consumatorului, a clasei de mijloc la nivel global, dar în special în Asia, în regiunea Asia-Pacific. În al doilea rând, aceasta este prima dată când indicatorii sunt pozitivi în toate părţile lumii“, spune Bob Moritz, preşedintele PwC.

Şi executivii unora dintre marile companii financiare sunt optimişti. Riscul ca pieţele internaţionale să se destrame din cauza riscurilor politice este supraevaluat, cred ei. „Sunt vremurile unei efervescenţe enorme, create în parte de creştere economică bună“, spune Stephen Schwarzman de la Blackstone.

Tidjane Thiam, CEO-ul Credit Suisse, s-a arătat încântat în special de ce se întâmplă cu Franţa care, spune el, a revenit ca „terenul de luptă pentru reforme al Europei“. „Dacă te uiţi la economia globală, puterea SUA nu este ceva nou, şi nici ascensiunea Chinei. O noutate este că Franţa îşi revine.“

Economistul Robert Shiller, laureat al premiului Nobel, a avertizat pieţele de acţiuni că o corecţie ar putea veni oricând şi fără avertisment.

„Oamenii întreabă: «ce va declanşa o corecţie a pieţei?«. Însă nu este nevoie de un declanşator. Dinamicile bulelor fac ca pieţele să meargă în jos“, a explicat Shiller.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO