Business Internaţional

Europa e din ce in ce mai dependenta de titeiul pompat din Orientul Mijlociu

28.10.2004, 00:00 18



Agentia Internationala a Energiei (AIE) a lansat un avertisment asupra faptului ca Europa si celalalte tari din restul lumii, vor deveni din ce in ce mai dependente de petrolul provenit din Orientul mijlociu in urmatorii 25 de ani, relateaza Euobserver.



Potrivit raportului AIE "din ce in ce mai mult petrol va fi pompat de un numar din ce in ce mai restrans de tari, in principal de catre membrii OPEC din Orientul Mijlociu".



"Previziunile Energetice Mondiale", prezentate ieri la Londra, arata ca, pana in 2030, cererea globala de energie se va majora cu 59%, 89% din aceasta crestere fiind acoperita din rezervele de combustibili fosili. De asemenea, si consumul de gaze naturale se estimeaza ca se va dubla pana in 2030.



Previziunile evidentiaza faptul ca UE va trebui sa faca fata unor serioase provocari, stiut fiind faptul ca multe din rezervele dovedite de petrol se afla in state din zona Orientului Mijlociu, unde situatia socio-politica subzista intr-o stare de incertitudine.



Conform raportului publicat la inceputul acestui an de gigantul petrolier BP, Iranul, Irakul si Arabia Saudita detineau peste 44% din rezervele de petrol la sfarsitul lui 2003.



"Pentru a acoperi cererea de energie viitoare, investitiile totale in sectorul energetic intre 2003 si 2030 vor atinge 16.000 mld. dolari, sau 568 mld. dolari pe an", scrie in raportul AIE.



Numai in Rusia vor fi necesare investitii de peste 900 mld. dolari daca se doreste ca tara sa continue sa isi sporeasca productia de petrol si gaze in urmatorii 25 de ani, precizeaza The Moscow Times.



Productia de titei a Rusiei s-a majorat in ultimii cinci ani, ajungand in acest moment la peste 9 mil. barili pe zi, atacand suprematia Arabiei Saudite in acest domeniu.



"Previziunile Energetice Mondiale" ale agentiei indica o crestere mai lenta a nivelului extractiilor petroliere din Rusia in viitor, in 2030 estimandu-se o productie de 10,8 mil. barili pe zi.



In acelasi timp, Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea cu privire la influentele negative pe care le vor avea majorarile in pretul petrolului asupra ritmului de crestere economica din anul viitor.



In "previziunile de toamna", Bruxelles-ul a redus estimarile ritmului de crestere economica pentru 2005 de la 2,3% (previziune facuta in primavara acestui an) la 2% ca urmare a evolutiei potrivnice a pretului petrolului.



Pretul petrolului a inregistrat o evolutie ametitoare in ultimele saptamani determinata de cresterea cererii globale si de instabilitatea politica in mai multe state importante producatoare de petrol, in special in Irak.



"Daca preturile la titei vor ramane ridicate sau chiar vor mai creste, ar putea pune in pericol programele de recuperare economica", a declarat Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene.



Totusi, Comisia si-a revizuit estimarile in legatura cu cresterea economica pentru acest an de la 1,7% la 2,1%, cu un efect benefic asupra numarului de locuri de munca.



In acest an tarile baltice vor fi cele mai performante din punctul de vedere al cresterii economice, in Lituania, Letonia si Estonia se asteapta ritmuri de crestere de 7,1, 7,5 si, respectiv, 5,9%. Si in Polonia se estimeaza un ritm de crestere economica de 5,8% pentru 2004.



"Aproximativ 600.000 de noi locuri de munca se asteapta sa fie create in acest an in zona euro si aproape 800.000 in UE. Pentru zona euro, aceasta cifra ar trebui sa se dubleze in 2005", sustine raportul Comisiei.



Ieri la ora 15 barilul de petrol era cotat la bursa din New York la 55,05 dolari, in scadere cu 0,22%.
marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO