Business Internaţional

Europa de Est pare să reziste în faţa valului trei al pandemiei. Programele de vaccinare şi succesul înregistrat în gestionarea pandemiei sunt în continuare importante pentru traiectoria redresării economice a ţărilor V4

Europa de Est pare să reziste în faţa valului trei al...

Autor: Catalina Apostoiu

15.04.2021, 23:15 318

Având în vedere rezistenţa economică de care au dat dovadă majoritatea ţărilor central şi est-europene şi în special ţările din Grupul de la Vişegrad, în faţa restricţiilor antipandemice la finalul anului 2020, regiunea va consemna o revenire solidă în 2021 în pofida unui al treilea val al pandemiei, notează agenţia de rating Fitch.

Susţinerea la nivelul investiţiilor oferită de Fondul Next Generation EU va accelera creşterea deşi, im­pac­tul va fi resimţit în principal din 2022.

Performanţele economice ale tuturor ţărilor V4 (Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia) au depăşit aşteptările agenţiei pe 2020, în principal graţie cheltuielilor guver­namentale solide şi contribuţiei stabile aduse de exporturile nete la creşterea economică.

De exemplu, exporturile nete ale Poloniei au avut o contribuţie de 1,1% la creştere, datorită unei scăderi a importurilor şi unei reveniri a cererii externe, în special în semestrul al doilea.

Potrivit The First News, Polonia a înregistrat un excedent comercial după luna februarie a acestui an. Exporturile din februarie 2021 au avansat cu 1,0% anual la 41,1 mi­liarde de euro. Importurile au scăzut cu 1,4% anual la 39,2 miliarde de euro. În dolari, excedentul comercial de după 21 februarie s-a situat la 2,4 miliarde dolari.

Ungaria a înregistrat la rândul său o îmbunătăţire a indicatorilor balanţei externe în 2020 în pofida pandemiei, notează Hungary Today.

Ungaria a avut un excedent de cont curent de 2,1% din PIB în 2020. Indicatorii datoriei ex­terne au atins minime istorice de 8% din PIB. Rezervele valutare au „depăşit semnificativ“ nivelurile aşteptate şi considerate sigure de către investitori, relevă ultimul raport al băncii centrale a ţării. 

Declinul înregistrat de sectoarele de turism şi transport au redus excedentul legat de comerţul cu servicii, însă, acest impact a fost compensat de o cerere mai mică de importuri şi o creştere a exporturilor bazată pe redresarea producţiei industriale.

Programele de vaccinare şi succesul înregistrat în gestionarea pandemiei sunt în continuare importante pentru traiectoria redresării economice a ţărilor V4, potrivit Fitch.

Însă majoritatea sectoarelor din aceste economii, cu unele excepţii, s-au adaptat la restricţiile anticoronavirus. Iar guvernele V4 şi-au demonstrat apetitul de a menţine sau extinde programele de susţinere.

Fitch se aşteaptă ca creşterea investiţiilor din aceste ţări să fie una deosebit de solidă, de la o medie de 8,4% anual în Ungaria în 2021 şi 2022, la 18,3% anual în Slovacia.

Agenţia se aşteaptă ca doar Cehia să majoreze dobânzile în 2021. Celelalte bănci centrale îşi vor menţine politicile în 2022, în special dacă redresarea economică este ameninţată de noi intensificări ale pandemiei sau de o încetinire a campaniilor de vaccinare.

O reluare a creşterii economice va susţine reducerea deficitelor în 2021, însă traiectoriile datoriilor vor depinde şi de reacţiile de politică şi evoluţia pandemiei, cât şi de perspectivele de creştere, notează Fitch.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO