Business Internaţional

Europa este ameninţată pe două fronturi de războiul comercial mondial

Europa este ameninţată pe două fronturi de războiul...

Autor: Catalina Apostoiu

24.07.2019, 00:05 361

7,6% din activitatea zonei euro este direct expusă comerţului cu Marea Britanie, SUA şi China.

Degenerarea tensiunilor comerciale cu SUA într-un război comercial reprezintă unul dintre cele mai mari trei şocuri care ar putea forţa Banca Centrală Europeană să acţioneze în încercarea de a stimula economia.

În acelaşi timp, ca o altă manifestare a măsurilor protecţioniste în creştere la nivel mondial, China şi-a anunţat intenţia de a impune taxe anti-dumping pe oţelul inoxidabil din UE.

Zona euro este într-o situaţie disperată, scrie Bloomberg. Performanţa sectorului comercial este fragilă, producţia industrială este în scădere, iar comenzile fabricilor sunt în declin. Riscul este ca lucrurile să se înrăutăţească în continuare - un hard Brexit, un război comercial cu SUA sau un declin al Chinei ar reprezenta şocuri majore.

În condiţiile în care Banca Centrală Europeană se pregăteşte să stimuleze în continuare economia, Bloomberg Economics calculează că 7,6% din activitatea zonei euro este direct expusă comerţului cu Marea Britanie, SUA şi China. Având în vedere amploarea acestor riscuri şi impactul pe care acestea îl au deja asupra încrederii, BCE nu va aştepta probabil până când se vor materializa pentru a acţiona.

În cazul conflictului comercial cu SUA, oficialii Uniunii Europene au reafirmat recent că sunt pregătiţi să reacţioneze dacă Washingtonul îşi va pune în aplicare ameninţarea de majorare a tarifelor auto, potrivit Reuters.

Sabine Weyand, director general pentru comerţ al Comisiei Europene, a adoptat un ton reconciliator, dar ferm în comentariile făcute în timpul primei sale vizite oficiale în Washington de la preluarea acestei poziţii cu o lună în urmă.

UE este interesată să coopereze cu Washingtonul pentru reformarea OMC şi înfruntarea provocărilor comune la adresa comerţului mondial, dar va reacţiona dacă Washingtonul va majora tarifele auto, a declarat oficialul european.

Pe de altă parte, China a anunţat că intenţionează să impună o taxă anti-dumping pe unele importuri de oţel inoxidabil din UE şi alte trei ţări. Pentru bloc, decizia nu înseamnă doar că o piaţă majoră de export de oţel este ameninţată, scrie Deutsche Welle.

Beijingul va impune taxe anti-dumping de 18,1% şi 103,1% pe importuri de anumite produse de oţel inoxidabil din UE, Japonia, Coreea de Sud şi Japonia.

„Mişcarea este numai una dintr-o serie de măsuri protecţioniste care apar peste tot la nivel mondial“, arată Charles de Lusignan, purtător de cuvânt al asociaţiei din industrie, Eurofer. „Nu numai că o piaţă de export pentru oşelul european este ameninţată, dar există şi riscul ca celelalte ţări sanţionate să-şi redirecţioneze exporturile către UE“.

Producătorii europeni de oţel se confruntă deja cu supracapacitatea existentă la nivel mondial, atribuită în principal incapacităţii Beijingului de a-şi reduce producţia în ciuda asigurărilor repetate oferite în sens contrar.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO