Business Internaţional

Europa fierbe: Cea mai temuta banca americana sustine ca Grecia va lua 20 mld. euro de la FMI. UE inca mai cauta solutii de finantare

Europa fierbe: Cea mai temuta banca americana sustine ca Grecia va lua 20 mld. euro de la FMI. UE inca mai cauta solutii de finantare

FOTO: Reuters

25.03.2010, 23:07 27

Guvernul de la Atena ar putea lua de la FMI un imprumut de 20 demiliarde de euro, acordul urmand sa se intinda pe o perioada de 18luni, conform Goldman Sachs, banca americana acuzata ca acontribuit prin speculatiile facute la criza elena.

Cancelarul german Angela Merkel a spus inainte de a ajunge lasummit ca liderii Uniunii Europene sunt pregatiti sa "specifice cecombinatie dintre un ajutor de la FMI si unul acordat de tarile dinzona euro" va fi oferita in cazul in care Grecia va dori sa apelezela surse externe de finantare, scrie Bloomberg.

Aceasta declaratie vine dupa ce Merkel a exclus in timpul unuidiscurs in fata Parlamentului german posibilitatea ca o deciziefinala privind acest ajutor sa fie luata in prima zi a summituluiUE. Ea a mai spus ca FMI trebuie sa joace un rol important daca seva decide ca este necesar un ajutor extern pentru Grecia si a cerutadoptarea de masuri care sa puna capat acestei spirale adeficitului bugetar.

"Unbun european nu este neaparat unul care se grabeste sa acordeajutor", a spus Merkel. "Un bun european este acela care se supunetratatelor europene si legilor nationale si se asigura astfel ca nueste afectata stabilitatea zonei euro. Aceasta trebuie sa fiementalitatea noastra azi, maine si in viitor".

FMI ramane singura constanta

Statul elen, care in prezent se confrunta cu probleme financiaresevere, ar putea apela la ajutorul creditorului de la Washington inurmatoarele saptamani, insa daca nu, este "foarte probabil" caacest lucru sa se intample in urmatoarele luni, in conditiile incare Grecia incearca sa reduca cel mai mare deficit bugetar de lanivelul Uniunii Europene, potrivit lui Erik Nielsen, economist-sefpe Europa la Goldman Sachs. Liderii europeni urmeaza sa discuteaceasta problema la summitul ce are loc in capital Belgiei.

Banca americana a fost acuzata ca prin intermediulinstrumentelor financiare complexe a ajutat Grecia sa isi ascunda oparte din datorii, la scurt timp de la intrarea in zona euro.

"Aceasta ar fi ultima oportunitate pentru liderii europeni sadiscute problema inainte ca Grecia sa ramana fara bani", acompletat Nielsen. "Negocierile, atunci cand vor debuta, se vorconcentra pe un program de circa 20 mld. euro, pe o durata de 18luni."

Nielsen a previzionat ca Uniunea Europeana ar putea face unanunt formal potrivit caruia daca un membru al zonei euro "necesitaajutor financiar, atunci se va merge la FMI pentru a prelua fraieleacestei situatii, atat in ceea ce priveste finantarea, cat si inceea ce priveste respectarea conditiilor impuse. Alte state membreale UE ar putea oferi co-finantare, asa cum s-a intamplat si incazul statelor din UE ce nu fac parte din zona euro, insa acestajutor ar fi secundar", crede el.

Pareri divergente - nicio solutie

Angela Merkel este unul dintre sustinatorii solutiei in care FMIjoaca un rol in salvarea Greciei din criza. Aceasta pozitie a luiMerkel a condus la aparitia de animozitati intre ea si presedintelefrancez Nicolas Sarkozy, care prefera sa utilizeze doar forteeuropene.

Cancelarul german a spus inaintea summitului de la Bruxelles caea sustine ideea unui ajutor financiar sub forma unor imprumuturide la FMI si de la guvernele europene pentru Grecia, impovarata dedatorii, doar daca pericolul unui faliment national devineiminent.

Despre solutia propusa de Merkel, Poul Nyrup Rasmussen, fostpremier danez si lider al Partidului Socialistilor Europeni, a spusca este "o propunere ineficienta".

"Daca singura solutie a Europei este sa cerem ajutorul FMI,atunci suntem foarte, foarte, foarte saraci", a spus Rasmussen."Pentru Europa aceasta solutie este una nepotrivita, pentru casugereaza ca nu ne putem descurca singuri."

Grecia trebuie sa finanteze datorii scadente in lunile apriliesi mai, a caror valoare se ridica la 20 miliarde de euro.

Primul-ministru elen George Papandreou a afirmat pe 19 martie castatul de la Marea Mediterana ar putea apela la ajutorul FMI dacanu primeste sprijin de la partenerii europeni.

AFACERI DE LA ZERO