Business Internaţional

Europa îşi duce comerţul în Asia din cauza războiului lui Donald Trump

Donald Trump

Donald Trump

Autor: Catalina Apostoiu

19.11.2018, 00:04 391

„Acordul de nouă generaţie“ ar rivaliza cu TPP din punctul de vedere al ambiţiei.

În contextul în care preşedintele Donald Trump aruncă în aer relaţiile la nivel mondial cu agenda sa „America First“, Indonezia a întrezărit o oportunitate de a-şi consolida relaţiile comerciale cu Europa.

Uniunea Europeană a încheiat în ultima vreme acorduri comerciale cu Vietnamul, Japonia, Singapore, Canada, cu ţări din Africa şi negociază activ acorduri cu Mexic, Australia, Noua Zeelandă, China şi Filipine, scrie Bloomberg.

Un acord cu Indonezia ar creşte comerţul bilateral cu 4 miliarde de dolari pe an şi ar întări legăturile economice ale Europei cu o regiune cu o avuţie şi putere economică în creştere rapidă. Anul trecut, comerţul dintre cele două regiuni a atins 30 miliarde de dolari.

„Vrem să continuăm cu o agendă comercială deschisă indiferent ce se va întâmpla între SUA şi China“, a declarat ambasadorul UE în Indonezia, Vincent Guerend. „Vrem să deţinem o parte mai mare din această piaţă mare care va creşte şi mai mult în 10, 15, 20 de ani“, a adăugat acesta.

Acordul dintre Indonezia şi Europa va impulsiona exporturile indoneziene de textile şi produse din peşte şi va deschide piaţa indoneziană pentru producătorii auto şi exportatorii de utilaje din Europa.

„Nu vrem să rămânem în urmă. Astăzi, abordarea preferată este cea bilaterală“, a declarat la rândul său Iman Pambagyo, director general pentru negocieri comerciale inter­naţio­nale în cadrul ministerului indonezian al comerţului. În condiţiile în care economia Indoneziei creşte cu aproximativ 5% pe an, cu mult sub ritmul de 7% promis de preşedintele Joko Widodo, acordurile de comerţ liber sunt un tonic important pentru creştere şi locuri de muncă.

Un acord cu UE ar aduce investiţii majore pentru o ţară care are nevoie urgentă de capital pentru finanţarea de drumuri, căi ferate şi porturi noi.

În urma unui acord, numărul maşinilor europene exportate către Indonezia ar creşte, iar companiile europene ar avea acces la acorduri de achiziţii şi proiecte de infrastructură din cadrul celui mai amplu program de transformare din istoria Indoneziei.

Pactul acoperă servicii şi investiţii, cât şi competiţie, dezvoltare sustenabilă, mediu. În urma încheierii unui acord, tarifele pe minim 95% din bunuri şi servicii ar urma să fie reduse la zero.

„Acordul de nouă generaţie“ ar rivaliza cu TPP din punct de vedere al ambiţiei, potrivit lui Guerend.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO