Business Internaţional

Europa: la început de vară, angajatorii din turism se confruntă cu marea dispariţie a forţei de muncă

Oamenii ocolesc sectorul de turism în principal din cauza salariilor scăzute şi a lipsei de echilibru între muncă şi viaţa personalăv

Oamenii ocolesc sectorul de turism în principal din cauza salariilor scăzute şi a lipsei de echilibru între muncă şi viaţa personalăv

Autor: Catalina Apostoiu

18.06.2022, 11:14 442

Italia, Grecia, Franţa, Spania, toate destinaţiile turistice clasice se luptă cu o penurie de ospătari, bucătari şi mun­citori pentru curăţenie, în contextul unor salarii scăzute şi a lipsei unui echilibru dintre muncă şi viaţă, notează Le Monde.

În această vară, va trebui pur şi simplu să aşteptaţi. Să aşteptaţi să vi se aducă masa, să aşteptaţi la aeroport, să aşteptaţi la hotel. Asta pentru că nu vor fi suficienţi angajaţi pentru a vă servi indiferent de unde vreţi să vă petreceţi concediul. Din Colmar până în Heraklion, din Puglia până în Perros-Guirec, din Saint-Tropez până în Sevilia, sectorul turismului resimte din plin lipsa forţei de muncă.

Acest lucru este în special valabil în cazul muncitorilor sezonieri. În timp ce în ultimele două veri situaţia a putut fi gestionată graţie scăderii numărului de turişti străini în contextul pandemiei, acum lucrurile devin mai dificile în contextul reluării migraţiei nord-europenilor către regiunile însorite.

Factorii din spatele acestei situaţii sunt si­milari în toate destinaţiile. Oficialii din indus­tria hotelieră şi a restaurantelor indică lipsa de atractivitate a sectorului pentru muncitori, criza de forţă de muncă calificată şi dificultatea de a le găsi angajaţilor un loc de cazare.

Criza va duce la închideri ocazionale şi la o lipsă de organizare care ar putea afecta calitatea serviciilor, după cum se întâmplă deja în aeroporturile din Paris, Londra şi Amsterdam. Acest scenariu este simptomatic pentru un sector care a ales să disponibilizeze o parte din muncitori în timpul pandemiei în pofida programelor de susţinere financiară introduse de guverne.

Puţini angajatori s-au aşteptat la o revenire atât de rapidă a activităţii, iar unii au preferat să se descurce cu ce şi-au putut permite în vara anului 2020, fără a reangaja obişnuiţii muncitori sezonieri. Sectorul de leisure a fost ultimul care a început să recruteze din nou după criză, într-un context de ample penurii de forţă de muncă.

În Franţa, salariile majorate din industrie, începând cu 1 aprilie, au fost rapid devansate de creşterea salariului minim în contextul inflaţiei. Inflaţia limitează de asemenea spa­ţiul de manevră al proprietarilor de restauran­te aflaţi deja sub presiune din cauza scumpirii dramatice a preţurilor materiilor prime.

În ultimul sondaj, autorităţile franceze estimau că sectorul ar avea nevoie de 360.610 muncitori, dintre care jumătate muncitori sezonieri, potrivit La Tribune.

Pentru a găsi forţă de muncă, organizaţia patronală din sector, Umig, vizează încheie­rea unei convenţii cu guvernul tunisian şi ulterior cu autorităţile din Maroc.

În Spania, în vremuri normale Pablo Gonzales nu s-ar fi gândit niciodată să-şi închidă restaurantul în miezul verii, însă în această vară acesta a fost obligat să facă acest lucru o zi pe săptămână din cauza lipsei de forţă de muncă, scrie The Local.

Indiferent dacă este vorba de bucătari, ospătari sau spălători de vase, multe baruri, restaurante şi cafenele din Benidorm, un hub pentru turismul în masă de pe coasta de sud-est a Spaniei, întâmpină dificultăţi în a re­cruta.

Înanite de pandemie, sectorul de turism reprezenta 12,4% din economia Spaniei, însă interesul în scădere faţă de joburile din cadrul acestuia a afectat întreaga industrie. Orga­nizaţiile patronale spun că există aproximativ 50.000 de locuri de muncă vacante, un paradox având în vedere şomajul de 13,65% al ţării, unul dintre cele mai ridicate din OCDE.

Problema este generalizată şi nu poate fi rezolvată decât prin „reforme majore“, spune Emilio Gallego, secretar general al organi­zaţiei patronale Hosteleria de Espana.

Conştient de această problemă, guvernul de stânga al Spaniei a anunţat relaxarea re­gulilor privind muncitorii străini la începutul lunii iunie.

În Italia, sectorul de turism angajează aproximativ 350.000 de sezonieri, iar în sezonul care tocmai a început patru din zece poziţii rămân neocupate, potrivit francetvinfo.fr.

Există unele scheme menite să ame­lioreze condiţiile de lucru, cum se întâmplă în Liguria, unde o primă finanţată de regiune şi de Europa, de 2.000 până la 6.000 de euro, este acordată angajatorilor care încheie contracte în regulă şi în condiţii bune.

În Grecia, poziţiile vacante rămase ne­ocupate în prezent în sectorul de turism depăşesc 50.000, notează Kathimerini.

Sectorul a început să recurgă la soluţii extreme, cum ar fi recrutarea de pensionari sau angajarea de profesori pe contracte part-time în lunile de vară.

Şi Croaţia se confruntă cu o penurie de forţă de muncă în sectorul de turism, scrie Euractiv.

Croaţia are în faţă un sezon turistic foarte bun după doi ani de pandemie, dar duce lipsă în continuare de aproximativ 10.000 de muncitori, a anunţat şeful Asociaţiei Croate din Turism.

Un alt motiv de îngrijorare este inflaţia, preţurile băuturilor urcând cu până la 20%, iar cele ale alimentelor cu 40%. „Dar oaspeţii noştri nu trebuie să resimtă nicio scădere a calităţii sau penurie de produse“, potrivit lui Veljko Ostojic.

Turismul reprezintă aproximativ o cincime din Produsul Intern Brut al Croaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO