Business Internaţional

Europa nu mai poate să-şi întreţină pensionarii „tineri“ şi îndeamnă la majorarea vârstei de pensionare în toate ţările

Europa nu mai poate să-şi întreţină pensionarii „tineri“ şi îndeamnă la majorarea vârstei de pensionare în toate ţările
05.07.2010, 23:20 401

Dupa ce i-au răsfăţat pe pensionari timp de decenii, statele dinEuropa s-au trezit că nu le mai pot oferi aceleaşi avantaje fărăa-şi dezechilibra finanţele publice.

Comisia Europeană vrea să majoreze vârsta de pensionare la nivelcomunitar pentru a ţine în frâu cheltuielile publice ale ţărilormembre ale UE.

Autorităţile de la Bruxelles vor dezbate săptămâna aceastaprobleme legate de reforma sistemelor de pensii din UniuneaEuropeană, cerând statelor membre să majoreze vârsta de pensionare,în condiţiile în care remunerarea unui număr în creştere depensionari poate pune în pericol finanţele publice la nivelcomunitar, scrie Financial Times.

"În condiţiile în care oamenii, pe măsură ce trăiesc mai mult,nu şi lucrează mai mult, ar putea interveni o creşterenesustenabilă a cheltuielilor cu pensiile", potrivit unui documental Comisiei Europene. Necesitatea unei reforme în acest domeniueste subliniată în primul rând de diminuarea raportului întrenumărul efectiv de angajaţi şi numărul pensionarilor.

În prezent, raportul este de patru la unu, însă estimările aratăcă până în 2060 numai doi angajaţi vor mai cotiza pentru fiecarepensionar.

"Găsirea unei modalităţi prin care perioada de pensie să nucrească în continuare comparativ cu timpul petrecut la locul demuncă ar sprijini ajustarea şi sustenabilitatea sistemelor depensii. Acest lucru se poate realiza prin majorarea vârstei la carecontribuabilii pot înceta să mai lucreze şi pot începe să-şiprimească pensiile", se arată în document.

Pensiile din ţările europene sunt extrem de generoase şi suntoferite pentru o perioadă mult mai lungă de timp comparativ cusituaţia din state de pe alte continente, în ciuda unei speranţe deviaţă similare.

Spre exemplu, bărbaţii francezi părăsesc piaţa muncii la 59 deani, în timp ce americanii la 65 şi japonezii la aproape 70 de ani,potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Pensiile din sud, pe austeritate

Ţările din sudul Europei, care se confruntă cu probleme fiscale,au început deja să ia măsuri pentru a-şi regla deficitelesistemelor de pensii. Spania a îngheţat pensiile ca parte amăsurilor de austeritate, Grecia le-a redus în încercarea de amicşora datoriile masive cu care se confruntă, în timp ce Franţa,unde angajaţii părăsesc piaţa muncii cel mai devreme, a anunţatrecent că vrea să majoreze vârsta de pensionare cu doi ani. Astfel,autorităţile din Hexagon vor să crească această vârstă de la 60 la62 de ani pentru că dacă în urmă cu 40 de ani patru angajaţicotizau pentru un pensionar, în prezent raportul este de 1,5angajaţi.

Angajaţii din sectorul public francez primesc o pensie egală cu75% din salariul lunar primit în ultimele şase luni de activitate,în timp ce angajaţii de la privat primesc 50% din media lunară aveniturilor primite în cel mai bine remuneraţi 25 de ani deactivitate, la care se pot adăuga pensiile private. Pensia mediedin Franţa s-a ridicat în 2008 la 1.122 de euro (825 de euro pentrufemei şi 1.426 de euro pentru bărbaţi). În România pensia medieeste de 170 de euro.

Germania intenţionează de asemenea să majoreze vârsta depensionare la 67 de ani, în timp ce Marea Britanie şi Italia - la65 de ani.

Fondurile de pensii, puse la zid

Documentul pregătit de Comsia Europeană pune sub lupă şiposibilitatea înfiinţării unei scheme de garantare a pensiilor,care să asigure continuitatea planurilor de pensii ale angajaţilorchiar şi după ce angajatorul intră în faliment.

Un asemenea demers, ce ar urma să fie coodonat sau sprijinit lanivel comunitar, ar putea aduce compensaţii şi fondurilor de pensiicare se confruntă cu "pierderi excesive".

O altă propunere a Comisiei Europene este legată de majorareacerinţelor de finanţare în cazul fondurilor de pensii, care suntaşteptate însă să nu accepte prea uşor acest nou "bir". O astfel demăsură ar "submina stabilitatea financiară a angajatorilor carecotizează la aceste scheme de pensii. Fondurile de pensii nu suntcompanii de asigurări şi nici nu ar trebui tratate în acest fel", aavertizat Jane Samsworth, reprezentantă a firmei de avocatură HoganLovells.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO