Business Internaţional

Europa plusează cu subvenţii de miliarde de euro pentru a lua faţa Chinei în industria bateriilor pentru maşini electrice

Europa plusează cu subvenţii de miliarde de euro pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

28.01.2021, 00:05 685

Uniunea Europeană a aprobat un plan care include acordarea de ajutoare de stat unor companii ca Tesla şi BMW pentru susţinerea producţiei de baterii pentru maşini electrice, ajutând blocul să-şi reducă importurile şi să concureze cu liderul industriei, China. Subvenţiile de 2,9 miliarde de euro aprobate de Comisia Europeană reprezintă o a doua astfel de schemă paneuropeană, după suma de 3,2 miliarde de euro aprobată în 2019 la nivel de şapte ţări.

Ultima schemă, care va fi valabilă până în 2028, include 42 de companii din 12 state membre ale UE, notează Deutsche Welle. Schema va atrage probabil investiţii private suplimentare de 9 miliarde de euro, potrivit Comisiei.

În prezent, Europa reprezintă doar 3% din producţia mon­dială de baterii, obiectivul acesteia fiind să ajungă la o cotă de piaţă de 25% şi la o dependenţă redusă de importurile asiatice.

Incluse în schemă sunt BMW şi Fiat, dar şi Tesla. Alte companii care vor participa sunt compania franceză Arkema şi Northvolt din Suedia.

Iniţiativa Europei din industria bateriilor face parte din planul acesteia de atingere a neutralităţii carbonice până în 2050 şi de reducere a emisiilor nocive cu cel puţin 55% până la finalul acestui deceniu, comparativ cu nivelurile din 1990.

În luna septembrie a anului trecut, înmatriculările de maşini electrice din UE le-au devansat pe cele diesel pentru prima dată. Noile investiţii sunt aşteptate să creeze 18.000 de noi locuri de muncă, a anunţat vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, potrivit Euractiv. UE ar trebui să producă baterii pentru cel puţin şase milioane de autovehicule electrice anual până în 2025, a adăugat oficialul european.

Separat, Finlanda a anunţat că este în căutare de investitori pentru a o ajuta să clădească o nouă industrie în jurul bateriilor pentru maşini electrice în următoarea jumătate de deceniu, scrie Bloomberg.

Finlanda se bazează în acest sens pe stocul mare de minerale necesare pentru realizarea de astfel de baterii. Ministerul local al economiei a subliniat de asemenea preţurile reduse la energie şi apropierea de producătorii europeni.

Piaţa mondială de baterii pentru maşini electrice urmează să avanseze cu o rată anuală de 52% până în 2025, anul în care cererea va depăşi capacitatea, valoarea pieţei totale atingând 247 mld. $ până în 2030, potrivit analiştilor Bank of America.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO