Business Internaţional

Europa propune băncilor o nouă "Iniţiativă de la Viena", pentru a ţine banii în Est

Europa propune băncilor o nouă "Iniţiativă de la Viena", pentru a ţine banii în Est

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

17.01.2012, 13:37 1043

Statele din Europa Centrală şi de Est, autorităţile UE şi instituţiile financiare internaţionale vor încerca să prevină ieşirea în masă a băncilor occidentale de pe pieţele emergente din regiune în cadrul unei noi Iniţiative de la Viena, transmite Reuters.

Autorităţile naţionale, instituţiile UE şi instituţiile financiare internaţionale, precum FMI, Banca Mondială sau BERD, au convenit luni să încerce să încheie o a doua Iniţiativă de la Viena, modelată în linii mari pe cea din 2009.

În primăvara lui 2009, guvernele şi băncile centrale din regiune, autorităţile UE, alături de FMI, BM, BERD, Banca Europeană pentru Investiţii şi alte instituţii relevante, au convenit cu cele mai mari grupuri financiare din Europa de Est, inclusiv Erste, Raiffeisen şi UniCredit, să nu îşi reducă expunerea pe pieţele emergente în contextul crizei financiare mondiale din 2008-2009.

Angajamentul din 2009 a expirat în aprilie 2010.

În prezent, băncile din zona euro se alfă în plină campanie de reducere a activelor şi expunerii la risc, în contextul crizei datoriilor de stat şi noilor reglementări mai dure privind capitalul şi rezervele.

"Am plecat de la această întâlnire cu un consens remarcabil. Acum trebuie să ne aşezăm la masă şi să stabilim detaliile planului împreună cu sectorul privat", a afirmat economistul şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, după discuţii purtate luni cu reprezentanţii statelor din regiune, oficiali UE, instituţiile financiare internaţionale şi observatori din partea Băncii Centrale Europene.

La întâlnirea de luni de la Viena nu au participat reprezentanţi din partea băncilor comerciale.

"Criza din zona euro a dezvoltat noi riscuri în sectoarele financiare ale Europei emergente, de la jumătatea anului 2011. Tensiunile din piaţă, în special din pieţele de capital şi de finanţare, au rezultat în presiuni semnificative spre reducerea riscului în majoritatea ţărilor", se spune într-un comunicat transmis marţi de Comisia Europeană şi BERD.

Printre principalele grupuri financiare vizate se numără Erste, Raiffeisen, UniCredit şi grupul belgian KBC, potrivit Reuters.

Scopul noii Iniţiative, supranumită în comunicat "Vienna 2.0", este mai puţin ambiţios decât în 2009, vizând încetinirea ritmului de reducere a expunerii şi riscului pentru a evita o criză de finanţare în Europa emergentă, şi nu menţinerea expunerii pe aceste pieţe, potrivit Reuters.

"În lipsa coordonării, rezultatul ar putea fi un deleveraging excesiv şi dezordonat şi o criză a creditelor", avertizează instituţiile în comunicat.

Directorul general al Raiffeisen, Herbert Stepic, a declarat la Viena că grupul bancar este hotărât să rămână pe pieţele din Europa emergentă, însă ritmul în care Autoritatea Bancară Europeană vrea să impună consolidarea capitalului face acest obiectiv tot mai dificil de îndeplinit.

"E unul dintre cele mai mari nonsensuri. Vedem Europa Centrală şi de Est ca pe un loc unde vom continua să investim. Nu vom fugi, pentru că regiunea a rămas motorul de creştere economică al Europei", a spus Stepic.

La întâlnirea de luni au participat reprezentanţi ai autorităţilor din ţările de origine ale grupurilor bancare şi din ţările unde acestea au subsidiare, oficiali ai Comisiei Europene, Autorităţii Bancare Europene, Consiliului European privind Riscul Sistemic, Fondului Monetar Internaţional, Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Băncii Europene pentru Investiţii şi Băncii Mondiale.

Grupurile bancare vor fi invitate la discuţii, prima întâlnire cu reprezentanţii acestora urmând să fie convocată de Comisia Europeană la Bruxelles, "în viitorul apropiat", se spune în comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO