Business Internaţional

Europa: prudenţa, cuvântul de ordine pentru planurile de relaxare a carantinelor înainte de Crăciun. Indicatorul IHS Markit privind activitatea sectorului privat a scăzut la 39,9 în noiembrie de la 47,5 în octombrie, situându-se sub pragul de 50 de puncte pentru a treia lună consecutiv

Europa: prudenţa, cuvântul de ordine pentru planurile...

Autor: Catalina Apostoiu

24.11.2020, 00:05 117

Strategii europeni se pregătesc să relaxeze măsurile de carantină pentru a doua oară în acest an în încercarea de a „salva Crăciunul“ şi a face posibilă reuniunea familiilor, însă de această dată ei se feresc să catalogheze eforturile drept redeschidere, scrie Financial Times. Ţările unde economia suferă mai mult, cum este Franţa, înclină spre relaxare, în timp ce Germania, cu o industrie rezistentă la criză, merge pe înăsprirea restricţiilor de tip lockdown.

Restricţiile implementate la sfârşitul lunii octombrie la nivelul continentului încep să dea roade, cu o încetinire a noilor îmbolnăviri înregistrată în majoritatea ţărilor. Aceasta alimentează apelurile retailerilor de a se pune capăt închiderii magazinelor considerate neesenţiale în cea mai profitabilă lună a anului.

Marea Britanie, Franţa şi Irlanda se numără printre ţările unde măsurile de carantină vor expira la începutul lunii decembrie. Însă, spre deosebire de vară, guvernele avertizează că nu va exista o relaxare la scară largă a restricţiilor. Primul val a arătat ţărilor europene costul unei ridicări „grăbite“ a restricţiilor sociale, a atras atenţia recent preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Nemţii dau dovadă de cel mai ridicat grad de prudenţă, iar asta în condiţiile în care cea mai mare economie europeană suferă doar un impact limitat de pe urma restricţiilor comparativ cu alte ţări din zona euro graţie creşterii solide a sectorului manufacturier, notează Bloomberg.

Indicatorul IHS Markit privind activitatea sectorului privat a slăbit în noiembrie, dar s-a menţinut peste pragul de 50 de puncte, semnalând continuarea creşterii. Ultimele restricţii nu sunt la fel de severe ca cele implementate în primul val al pandemiei, iar industria germană poate opera aproape normal.

Germania ar putea prelungi şi înăspri restricţiile în condiţiile în care numărul infectărilor rămâne ridicat. Liderii regionali propun prelungirea unui lockdown parţial care ar fi urmat să fie ridicat la sfârşitul lunii noiembrie până pe 20 decembrie cel puţin.

Deşi măsurile sunt înăsprite, liderii celei mai mari economii europene au arătat că obiectivul este de a permite nemţilor să sărbătorească Crăciunul cu familiile lor.

Spre deosebire de Germania, Franţa intenţionează să relaxeze măsurile existente, iar acest lucru va fi făcut în trei paşi, în condiţiile scăderii numărului de infectări şi faptului că restricţiile au readus a doua mare economie europeană pe scădere.

Indicatorul IHS Markit privind activitatea sectorului privat a scăzut la 39,9 în noiembrie de la 47,5 în octombrie, situându-se sub pragul de 50 de puncte pentru a treia lună consecutiv.

Miniştrii francezi au evitat să folosească termenul redeschidere pentru planuri în trei paşi, potrivit Financial Times.

În Italia, premierul Giuseppe Conte se gândeşte să permită redeschiderea magazinelor în zonele cu un nivel scăzut al infectărilor timp de 10 zile înainte de Crăciun, limitând în acelaşi timp amploarea reuniunilor de familie.

Testele rapide antigen reprezintă o nouă armă la care Europa poate recurge pentru a ţine pandemia sub control în lunile următoare, însă cetăţenii au încă în faţă luni întregi de viaţă socială limitată până la vaccinarea în masă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO