Business Internaţional

Europa renunţă la Rusia în spaţiu: Agenţia Spaţială Europeană vrea să înlocuiască rachetele ruseşti cu lansatoarele SpaceX deţinute de Elon Musk

Europa renunţă la Rusia în spaţiu: Agenţia...

Autor: Petru Mazilu

12.08.2022, 14:33 49

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a început discuţiile cu SpaceX, compania lui Elon Musk, în vederea utilizării lansatoarelor sale, după ce conflictul din Ucraina a blocat accesul Occidentului la rachetele ruseşti Soyuz, potrivit Reuters.

SpaceX este luată în calcul de europeni, alături de rachetele pe care le pot oferi Japonia şi India. Decizia finală depinde de calendarul încă necunoscut privitor la racheta europeană Ariane 6.

„Aş spune că există două opţiuni şi jumătate pe care le discutăm. Una este SpaceX care este clară. O alta este posibil Japonia. Japonia aşteaptă zborul inaugural al rachetei sale de ultimă generaţie. O altă opţiune ar putea fi India. SpaceX aş spune că este cea mai operaţională dintre acestea şi, cu siguranţă, una dintre lansările de rezervă pe care le avem în vedere", a declarat directorul general al ESA, Josef Aschbacher, pentru Reuters.

Aschbacher a mai spus că discuţiile sunt într-o fază incipientă.

„Desigur, trebuie să ne asigurăm că sunt potrivite. Nu este ca şi cum am sări într-un autobuz", a explicat directorul general al ESA.

De exemplu, interfaţa dintre satelit şi lansator trebuie să fie adecvată, iar încărcătura utilă nu trebuie să fie compromisă de tipuri necunoscute de vibraţii de lansare.

„Analizăm această compatibilitate tehnică, dar nu am cerut încă o ofertă comercială. Vrem doar să ne asigurăm că ar fi o opţiune pentru a lua o decizie privind solicitarea unei oferte comerciale ferme", a precizat Aschbacher.

Urmările invaziei Rusiei în Ucraina au adus avantaje rachetei Falcon 9 a SpaceX. Aceasta a atras clienţi care au rupt legăturile cu sectorul spaţial din ce în ce mai izolat al Moscovei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO