Business Internaţional

Europa revine treptat la normal, însă spectrul inflaţiei nu-i dă pace

Europa revine treptat la normal, însă spectrul...

Autor: Catalina Apostoiu

23.06.2021, 00:05 283

În timp ce zona euro revine încet-încet la normalitate, cei care se ocupă de politicile monetare ale regiunii se simt obligaţi să dea asigurări că inflaţia care încinge în prezent dezbaterile şi imaginaţia nu este una de durată.

Consumatorii din zona euro se întorc în masă în baruri şi restaurante, rezervă vacanţe şi merg la lucru din nou, relevă date neofi­ciale care sugerează că modelele pre-pandemice de activitate economică reapar, notează Financial Times.

Utilizarea transportului public şi deplasările către locurile de muncă au atins cele mai ridicate niveluri de la începutul anului trecut în multe ţări, potrivit datelor high-frequency.

„Revenim foarte rapid la o formă de normalitate“, arată Bert Coljin, economist al ING. Unele măsuri ale activităţii au depăşit deja nivelurile din vara trecută, iar „acest lucru alimentează aşteptări privind o revenire economică rapidă“, adaugă acesta.

Majoritatea statelor membre ale UE îşi redeschid economiile odată cu scăderea infectărilor, întărind opti­mismul gospodăriilor.

Jack Allen-Reynolds, economist la Capital Economics, arată că unii consumatori dispun de economii substanţiale rămase de anul trecut pe care aceştia ar putea fi „nerăbdători să le cheltuiască“, acest consum putând constitui motorul creşterii economice în restul anului.

Apare însă teama că o revenire rapidă ar putea fi însoţită de inflaţie. În SUA, odată cu redeschiderea economiei şi creşterii accelerate a preţurilor, oficialii Fed au început să ia în discuţie o încheiere a pro­gra­mului de achiziţii de obligaţiuni şi ma­jorări de dobânzi, potrivit Reuters.

Acest lucru a generat speculaţii privitoare la o creştere a inflaţiei şi înăsprire a politicii monetare la nivel mondial. Şefa BCE Christine Lagarde a respins însă comparaţiile dintre cele două economii, spunând că procesul de recuperare a eco­nomiei americane este cu mult mai avansat decât cel al zonei euro.

„SUA şi Europa sunt clar într-o situaţie diferită“, a declarat aceasta recent. Lagarde a admis că ar putea exista unele efecte ale creşterii inflaţiei din SUA prin preţuri mai mari la import, exporturi mai solide şi poate chiar aşteptări mai mari privind inflaţia în rândul cetăţenilor din zona euro, însă a asigurat că efectele vor fi moderate.

Şefa BCE a reiterat de asemenea mesajul că nu a venit vremea majorărilor de dobânzi.

Creşterea recentă a inflaţiei din zona euro şi SUA este temporară şi nu va avea probabil efecte per­ma­nente, a declarat la rândul său Mario Centeno, membru al consiliului guvernator al BCE.

Per ansamblu, aşteptările economiştilor privitoare la redresarea zonei euro sunt în creştere, potrivit Financial Times. BCE şi-a majorat recent stimarea pentru creşterea zonei în 2021 cu 0,6% la 4,6%, iar economiştii spun că este posibil ca blocul să-şi revină complet de pe urma impactului pandemiei încă din această toamnă.

Analiştii Goldman Sachs estimează o creştere de 5,4% pentru zona euro în 2021, peste nivelul general al proiecţiilor, pe baza progresului legat de campania de vaccinare, scrie CNBC. Aceştia se aşteaptă de asemenea ca BCE să înceapă restrângerea programului QE din septembrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO