Business Internaţional

Europa riscă să devină un câmp de luptă

„Există pericolul izbucnirii unui război al preţurilor gazelor şi fiecare concurent se pregăteşte“

„Există pericolul izbucnirii unui război al preţurilor gazelor şi fiecare concurent se pregăteşte“

Autor: Bogdan Cojocaru

22.04.2016, 00:03 2276
Norvegia şi Rusia folosesc strategia saudită în efortul de a cuceri cote cât mai mari pe piaţa europeană a gazelor naturale. Rezultatul este că Europa este inundată de gaze ieftine. Şi descurajarea importurilor din SUA şi Qatar, scrie Bloomberg.

Norvegia şi Rusia, cei mai mari furnizori de gaze ai Europei, au livrat cantităţi record de combustibil în primul trimestru, potrivit datelor Societe Generale. Ce se întâmplă pe piaţa europeană seamănă cu lupta de pe piaţa internaţională a petrolului, unde Arabia Saudită, cel mai mare producător, a majorat producţia anul trecut pentru a lovi, prin scăderea abruptă a preţurilor, industria americană a şistului. În Marea Britanie, cea mai mare piaţă a regiunii, preţurile gazelor s-au redus cu 37% în ultimul an, iar scăderea nu putea veni într-un moment mai prost pentru Cheniere Energy, care tocmai a început să exporte gaze naturale lichefiate din SUA. Compania a trimis până acum doar un vapor-rezervor în Europa.

„Există pericolul izbucnirii unui război al preţurilor gazelor şi fiecare concurent se pregăteşte“, spune Valery Nesterov, analist la Sberbank. „Vor fi nevoiţi să muncească din greu să-şi păstreze, cu atât mai mult să-şi majoreze cotele de piaţă, folosind inclusiv tactici împrumutate de la industria petrolului.“

Gazele ruseşti sunt competitive, iar cota de piaţă a Gazprom creşte în mod natural deoarece producţia europeană scade, explică Serghei Kupriyanov de la Gazprom.

Statoil, producător norvegian controlat de stat, vinde acolo unde obţine cel mai bun preţ, iar cota de piaţă este „o consecinţă a acestei abordări, şi nu un obiectiv“, explică şi Elin Isaksen, purător de cuvânt. „Autorităţile norvegiene nu au o strategie specifică de vânzare pentru petrol şi gaze naturale. Companiile care au licenţe în câmpurile norvegiene îşi vând petrolul şi gazele astfel încât să genereze cea mai mare valoare posibilă“, spune Ella Bye Moerland, purtător de cuvânt al ministerului norvegian al energiei.

Pe piaţa petrolului, când surplusul de ofertă a început să se acumuleze, Arabia Saudită a ales să continue să pompeze pentru a-şi proteja cota de piaţă. Prin această strategie, saudiţii au împins preţurile în jos forţând concurenţi precum cei din SUA să-şi reducă producţia.

Livrările cumulate ale Norvegiei şi Rusiei, exportatorii dominanţi, au crescut cu 18% în primul trimestru, în ritm anualizat. Împreună, ei controlează mai mult de jumătate din piaţa europeană. Fitch estimează că preţurile gazelor ar putea să scadă cu 29% în această vară. Rusia preconizează că vânzările din Europa de anul acesta vor atinge un nivel record. Norvegia vede pentru exporturile sale un nivel similar cu cel record de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO