Business Internaţional

Europa riscă să recurgă la raţionalizări dacă Putin va întrerupe livrările de gaze: Germania, cea mai vulnerabilă

Europa riscă să recurgă la raţionalizări dacă Putin...

Autor: Catalina Apostoiu

26.04.2022, 21:38 1558

Perspectiva ca Europa să nu mai primească gaze ruseşti începe să devină reală, scrie Bloomberg.

Termenul limită într-o dispută legată de cerinţa Kremlinului ca clienţii săi din Europa să plătească în ruble pentru gazele ruseşti, de care regiunea depinde pentru o cincime din producţia de electricitate, se apropie.

Plăţile ar trebui făcute în mai, şi atunci va veni momentul adevărului.

Respingând termenii lui Putin şi testând determinarea acestuia în a suspenda livrările, cumpărătorii europeni „au în faţă un risc foarte real ca livrările să le fie tăiate“, arată Katja Yafimava, de la Oxford Institute for Energy Studies.

Drept rezultat, Europa ar putea ajunge la prima raţionalizare a energiei de la criza petrolieră din anii ‘70. Ca cel mai mare consumator de gaze ruseşti din Europa, Germania este cea mai expusă, însă efectele s-ar resimţi la nivelul întregului continent şi dincolo de acesta.

În acest context, guvernul german a decis updatarea legii privind securitatea energetică ce datează din 1975, notează Euractiv. Astfel, acesta îi va putea expropria pe operatorii de infrastructură vitală, iar autorităţile vor dispune de „ample opţiuni de a acţiona pentru gestionarea crizelor“. 

Impactul unei decizii a Kremlinului de suspendare a livrărilor de gaze s-ar vedea imediat pe piaţa eu­ropeană a gazelor, potrivit Bloomberg. Piaţa e deja pe jar, pre­ţurile fiind de cinci ori mai mari decât în perioada similară a anului trecut.

În eventualitatea unei perturbări a livrărilor, contractele forward s-ar tripla, mai ales dacă Europa va intra în iarna viitoare cu stocuri epuizate, potrivit lui Kaushal Ramesh, analist la Rystad Energy.

O astfel de creştere ar pune presiune pe guverne şi bănci centrale în contextul inflaţiei ridicate. Riscul este ca criza costurilor de trai să se intensifice, ducând la proteste şi o criză mai profundă.

Riscul unor pene de curent continue ar creşte. Deşi ţările ar încerca să treacă la alte surse, opţiunile sunt limitate.

Germania şi-a făcut un plan de urgenţă, un grup de lucru reunindu-se zilnic pentru monitorizarea consumului şi stocurilor. Consumatorii ar fi protejaţi cât mai mult posibil, asta însemnând că industria ar suporta cel mai mult povara unui posibil plan de raţionalizare.

Pieţele emergente ar fi sub presiune din cauza setei de energie a Europei, acestea urmând să aibă probleme în a concura la nivel de preţ.

Există totuşi şansa ca o parte sau ambele din această dispută să se retragă de pe marginea prăpastiei. În timp ce Europa are nevoie de gaze, continentul rămâne singura piaţă potenţială pe termen scurt pentru producţia din câmpurile ruseşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO