Business Internaţional

Europa: se ascut temerile privind posibile penurii de apă şi scăderi ale recoltelor din cauza secetei şi valurilor de căldură extremă

Europa: se ascut temerile privind posibile penurii de...

Autor: Catalina Apostoiu

07.08.2022, 18:32 576

Îngrijorările privitoare la posibile penurii de apă şi scăderi ale randamentelor culturilor în contextul lipsei prelungite de precipitaţii şi al temperaturilor ridicate determină apeluri pentru reducerea consumului de apă şi reutilizarea apelor uzate din oraşe pentru irigaţii în agricultură, notează EUobserver.

Comisia Europeană a îndemnat statele membre ale UE să reutilizeze apa de la staţiile de epurare a apelor uzate pentru irigarea culturilor.

„Resursele de apă dulce sunt de­fi­ci­tare şi se află sub presiuni cres­cânde“, a declarat comisarul euro­pean pentru mediu, Virginijus Sinkevicius.

„În vremuri de vârfuri de tempe­ra­tură fără precedent, trebuie să ne o­prim din a face risipă de apă şi să utili­zăm această resursă mai eficient pen­tru a ne adapta la schimbările cli­ma­tice şi a asigura securitatea şi suste­nabilita­tea aprovizionării cu produse agri­co­le“, a adăugat oficialul euro­pean. Luna trecută, cercetătorii din ca­drul comisiei au avertizat că a­proape jumătate din UE este afectată de secetă la nivel de avertizare.

Franţa şi unele părţi ale Angliei au înregistrat cea mai secetoasă lună iulie din istorie, trăgând semnalul de alarmă cu privire la impactul secete­lor generalizate asupra producţiei agricole şi penuriilor de apă în zonele urbane. Aproape toate regiunile din Franţa au impus restricţii privind apa, însă fermierii întâmpină dificultăţi legate de limitele pentru utilizarea apei dulci în condiţiile în care culturi precum cea de floarea-soarelui şi lavandă se usucă din cauza secetei.

Un scenariu similar se regăseşte în Spania, unde secetele au deter­mi­nat fermierii din Andaluzia să-şi reducă plantaţiile de avocado şi producţia de măsline. Multe regiuni spaniole au impus restricţii privind consumul de apă, incluzând reduceri ale furnizării pe timp de noapte, închiderea duşurilor de pe plaje şi o interdicţie privind umplerea bazine­lor de înot şi spălarea maşinilor.

Rezervoarele de apă din Spania se situau la 40% din capacitate la sfârşitul lunii iulie, cel mai scăzut nivel dintr-un deceniu.

Lipsa de precipitaţii şi temperaturile ridicate afectează şi randamentele culturilor din Portugalia, Croaţia şi România.

Guvernul olandez a făcut oficială penuria de apă recent, având în vedere noi măsuri dacă seceta va continua.

Între timp, nivelul apelor râului Rin se apropie de un minim record, provocând probleme pentru transport şi irigarea culturilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO