Business Internaţional

Europa se luptă degeaba: în 2020 datoria Greciei va fi de 129% din PIB

Europa se luptă degeaba: în 2020 datoria Greciei va fi de 129% din PIB

Autor: Paul Comsa

20.02.2012, 11:17 1058

Analiştii Fondului Monetar Internaţional (FMI) estimează că peste opt ani, datoria Greciei va atinge 129% din PIB, un nivel peste cel de 120% considerat "realist" şi "sustenabil" de economişti în octombrie. Analiza pune sub semnul îndoielii capacitatea statului elen de a-şi mai plăti vreodată datoriile, scrie The Wall Street Journal.

Totuşi, economiştii FMI apreciază că există patru variante pentru a limita datoria Greciei la 120% din PIB.

Prima variantă presupune ca Grecia să capitalizeze dobânda acumulată aferentă obligaţiunilor deţinute de investitorii privaţi. Aceste obligaţiuni ar urma să se întoarcă la guvernul elen sub forma unui program de conversie al datoriei prin intermediul căruia investitorii vor primi în schimbul obligaţiunilor, noi titluri de stat, dar cu o valoare nominală înjumătăţită.

A doua variantă presupune ca dobânda la creditul de 110 mld. euro acordat în 2010 să fie redusă, iar a treia variantă ar fi ca băncile centrale europene să fie de acord cu restructurarea datoriilor Greciei care sunt deţinute sub formă de obligaţiuni guvernamentale, cu o valoare estimată la aproximativ 12 mld. euro.

Nu în ultimul rând, Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea renunţa la profitul de 45 mld. euro pe care l-ar putea avea de pe urma titlurilor de stat elene în valoare de 50 mld. euro achiziţionate în ultimii doi ani.

Analiştii estimează că primele două variante ar reduce datoria ţării cu câte 1,5% din PIB fiecare până în 2020, a treia variantă ar reduce datoria publică cu 3,5% din PIB, iar a patra cu 5,5% din PIB.

Azi, miniştrii de finanţe din zona euro vor discuta posibilitatea ca Grecia să primească o nouă finanţare externă care se ridică la 130 mld. euro, pentru a preveni falimentul ţării. FMI va avea însă probabil o contribuţie minimă la cel de-al doilea pachet financiar pentru Grecia care ar trebui aprobat azi de miniştrii de finanţe din zona euro, lăsând la latitudinea guvernelor europene asigurarea unei ponderi mai mari a fondurilor faţă de ajutorul acordat statului elen în 2010. FMI ar urma să asigure 13 mld. euro, potrivit unor surse apropiate situaţiei, urmând ca guvernele zonei euro să pună la dispoziţie restul de aproape 120 mld. euro.

În 2010, statele europene au asigurat doar 80 mld. euro din primul pachet financiar pentru Grecia, de 110 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO