Business Internaţional

Europa se uneste pentru a combate turbulentele din sectorul financiar

13.10.2008, 18:20 22

Liderii europeni si-au dat acordul pentru a oferi noi garantii jucatorilor din sistemul financiar, acestea incluzand si folosirea banilor contribuabililor pentru a mentine pe linia de plutire bancile aflate in dificultate.

In cadrul unui summit organizat de presedintele francez Nicolas Sarkozy, liderii celor 15 state care impart moneda unica europeana au acceptat sa puna la bataie un plan fara precedent, in conditiile in care piata de creditare a ajuns aproape de punctul de inghet, iar panica s-a instalat confortabil in randul investitorilor, scrie presa internationala.
"Avem nevoie de masuri concrete, avem nevoie de unitate si asta am si obtinut", a declarat Sarkozy. "Nici una dintre tarile noastre, actionand individual, nu va putea combate actuala criza", a tinut sa precizeze presedintele francez.
Prin raspunsul concertat in fata turbulentelor financiare, liderii europeni au cautat sa mearga dincolo de promisiunile seci ale summitului G7 de saptamana trecuta, invingand criticile potrivit carora autoritatile comunitare nu au capacitatea de a elabora un plan comun, preferand solutii individuale. "Masurile adoptate in Europa sunt extrem de pozitive", a declarat miliardarul american George Soros. "Guvernele europene si-au dat seama ca aceasta este o problema serioasa pe care trebuie sa o combata cat mai rapid", a adaugat investitorul.
Punctele centrale ale planului anuntat de autoritatile comunitare sunt: garantarea pana la sfarsitul lui 2009 a tuturor datoriilor institutiilor financiare cu o maturitate de peste cinci ani, acordarea permisiunii guvernelor de a achizitiona actiuni in cadrul bancilor, precum si angajamentul de a furniza lichiditati institutiilor aflate in dificultate si care, in eventualitatea unui colaps, prezinta un risc sistemic.
Bancile europene au fost nevoite sa-si reduca valoarea activelor contabile cu 226 mld. dolari de la declansarea crizei subprime, in vara anului trecut, incoace. Totalul reducerilor valorii activelor din sistemul financiar la nivel mondial se ridica la 635 mld. dolari.
Acordul semnat de liderii europeni a impulsionat aprecierea monedei unice in fata dolarului american. "Au impins barca in larg atat de mult cat au putut", a declarat Stefan Bielmeir, economist la Deutsche Bank in Frankfurt. "Aceste masuri ar trebui sa conduca la o scadere a dobanzilor de pe piata in zilele urmatoare. Daca planul nu va functiona, situatia din zona euro se va agrava si mai mult", a adaugat el.
Declaratiile liderilor europeni nu au facut nici o referire la sumele pe care autoritatile sunt dispuse sa le cheltuie pentru salvarea sistemului bancar sau la valoarea activelor neperformante din sistemul bancar, lasand astfel neclare costurile pe care constribuabilii europeni le vor avea de suportat. Astfel de cifre ar putea fi dezvaluite in zilele urmatoare de fiecare guvern in parte.
In Marea Britanie - tara care nu face parte din zona euro - lucrurile sunt insa mai clare. Guvernul a dezvaluit ieri un plan care prevede efectuarea de infuzii de lichiditate in valoare de 37 mld. lire (46,2 mld. euro) in cadrul Royal Bank of Scotland, actiune care ar putea fi extinsa si in ceea ce priveste creditorii HBOS si Lloyds TSB. Barclays a anuntat ca isi va majora capitalul cu 6,5 mld. lire, fara a avea insa nevoie de ajutor guvernamental.
In acelasi timp, guvernul de la Berlin ar putea stabili un plan de sprijinire a sistemului bancar, care va pune pe umerii contribuabililor o datorie de 400 mld. euro. Planul ar putea cuprinde atat garantii pentru operatiunile interbancare, cat si o suma de 100 mld. euro prin care guvernul intentioneaza sa achizitioneze pachete de actiuni in cadrul mai multor banci. Cu putin timp in urma, Germania a garantat integral depozitele administrate de bancile locale.
Summitul european este cel de-al doilea de acest fel organizat de presedintele francez in numai opt zile, reprezentand un semn al rapiditatii cu care turbuletele se extind in Europa, zguduind fundatiile sistemului bancar european si amenintand sa arunce zona euro in recesiune, pentru prima data dupa introducerea monedei unice in 1999.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO