Business Internaţional

Europa trebuie să se pregătească pentru episoade succesive de secetă şi inundaţii

Europa trebuie să se pregătească pentru episoade succesive de secetă şi inundaţii

Autor: Mediafax

13.04.2011, 09:41 30

Europa trebuie să se pregătească pentru episoade de secetă şiinundaţii în serie, sub efectul schimbărilor climatice, a avertizatmarţi un specialist din cadrul Grupului interguvernamental deexperţi al ONU privind evoluţia climatului (Giec).

"Schimbările climatice vor ridica două probleme majore în Europaprivind apa: o creştere a deficitului de apă în sudul Europei şi ocreştere a inundaţiilor în alte zone", a explicat în cadrul uneiconferinţe de presă Zbigniew Kundzewicz, autorul părţii privindresursele de apă din raportul Giec.

"Metodele actuale de gestionare a apei riscă să nu fie adecvatepentru reducerea impactului negativ al schimbărilor climatice", aavertizat el în cadrul unei mese rotunde organizate de Comisiaeconomică a ONU pentru Europa.

Potrivit climatologului polonez, sudul Europei ar urma să suferemai mult decât nordul, studiile arătând deja o frecvenţă mai mare atemperaturilor ridicate şi perioade de secetă mai lungi, provocânddeficit de apă în aceste regiuni.

Agricultura ar urma să fie afectată grav, în timp ce energiahidroelectrică ar urma să înregistreze o scădere a producţiei cu 20până la 50 la sută.

În paralel, încălzirea climatică ar urma să conducă la ocreştere a intensităţii episoadelor ploioase, accentuând riscurilede inundaţii bruşte ca cele din august 2002 în Europa de Est.

Aceste fenomene ar putea fi agravate de o urbanizare galopantă,zonele rurale având o capacitate de absorbţie mai bună a apei decâtoraşele betonate. Citiţi mai mult despre schimbările climatice care ameninţă Europa pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO