Business Internaţional

Europa vrea mai multe tancuri europene, dar cu ce oţel le va produce? Industria siderurgică europeană se micşorează de la an la an şi a ajuns într-un moment critic

Autor: Catalina Apostoiu

15.04.2025, 23:05 200

Toţi liceenii învaţă la istorie că prima uniune europeană s-a creat în jurul oţelului şi cărbunelui. Comuni­tatea europeană a cărbunelui şi oţe­lului a fost creată în 1951. Trei sfer­turi de secol mai târziu, producţia de cărbune a dispărut în mare măsură din Europa. Se va întâmpla oare la fel cu cea de oţel, care are o legătură istorică cu cărbunele? se întreabă Le Monde.

Din 2008, producţia de oţel a UE a scăzut cu 30% atingând un minim istoric, iar aproape 100.000 de locuri de muncă au dispărut din industria siderurgică, relevă datele Worldsteel, asociaţia mondială a producătorilor de oţel.

Unii descriu industria ca fiind pe linia de plutire, alţii, şi mai pesimişti, o văd în agonie sau pe cale de dis­pa­riţie. „În 10 ani, producţia de oţel din Europa a scăzut de la 7% din pro­duc­ţia mondială la 4%“, potrivit lui Stephane Sejourne, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene.

Probleme ale industriei siderur­gice europene ies continuu la iveală.

În Marea Britanie, guvernul a preluat recent de urgenţă controlul asupra British Steel, deţinută de o com­panie chinezească, pentru a evita închiderea ultimei facilităţi care pro­duce oţel de la zero. Guvernul consi­deră posibila închidere a Scunthorpe drept un risc privind securitatea eco­no­mică pe termen lung a Marii Britanii, având în vedere declinul industriei siderurgice cândva robuste a ţării.

Ulterior, guvernul a anunţat că a obţinut materiile prime necesare pen­tru asigurarea funcţionării în con­tinuare a oţelăriei.

În Slovacia, oţelăria Kosice a închis anul trecut cu o pierdere de 99,6 milioane de euro, aproape tri­plul pierderilor consemnate cu un an în urmă. Veniturile i-au scăzut de ase­menea dramatic, cu 15%, până la 2,7 miliarde de euro, relatează Slovak Spectator.

Compania pune adâncirea pier­de­rilor pe seama unei combinaţii de condiţii nefavorabile de piaţă, preţuri în scădere şi costuri de operare în creş­tere.

Deşi expunerea la piaţa ame­ricană este neglijabilă, producătorii slovaci se tem de impactul protecţionismului american în creştere.

În martie, Donald Trump a reintrodus tarife de 25% pe oţel şi aluminiu, iar liderii industriei slovace se tem că decizia va determina o remodelare a lanţurilor de aprovizionare globale, făcând oţelul chinez mai ieftin şi mai competitiv în Europa.

În Italia, guvernul caută cumpărători pentru oţelăria Ilva naţionalizată anul trecut. Guvernul premierului Giorgia Meloni a plasat oţelăria sub administrarea statului în februarie 2024 pentru a-i proteja miile de angajaţi după ce aceasta a fost declarată insolventă de o instanţă din Milano.

În martie acest an, Italia a început să predea controlul asupra oţelăriei, una dintre cele mai mari din Europa, către Baku Steel din Azerbaidjan, potrivit France24.

În aceeaşi lună, Comisia Europeană a anunţat un plan de acţiune pentru a face sectorul oţelului mai competitiv şi a-l proteja de impactul tarifelor americane. Potrivit Comisiei, sectorul se află într-un moment critic, confruntându-se cu preţuri ridicate la energie, competiţie globală şi nevoia de investiţii pentru reducerea emisiilor de carbon.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels