Business Internaţional

Europa vrea să deschidă două fronturi pentru a opri expansiunea Chinei: unul acasă şi unul în Africa

Europa vrea să deschidă două fronturi pentru a opri...

Autor: Bogdan Cojocaru

24.12.2018, 20:00 1681

Cu ochii pe China, mai exact pe eforturile companiilor chineze de a achiziţiona lideri germani în domeniul tehnologiei de vârf, guvernul de la Berlin înăspreşte regulile privind investiţiile străine. Aceasta în condiţiile în care SUA duc o adevărată ofensivă contra câtorva giganţi chinezi de tehnologiei căreia i s-au alăturat aliaţi din Europa şi din alte părţi ale lumii.

De la Viena, cancelarul austriac Sebastian Kurz a cerut Europei să nu lase China să domine în Africa. „Nu trebuie să lăsăm continentul african Chinei”, a spus el, făcând astfel apel, printre altele, la creşterea investiţiilor europene în Africa. Austria, guvernată de un partid de extremă dreapta cu politici puternic anti-imigraţie, deţine până la sfârşitul acestui an preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Africa este o sursă de imigranţi pentru UE.

Guvernul german a convenit săptămâna aceasta noi reguli prin care poate bloca achiziţiile de participaţii la companii germane de către non-europeni, scrie Deutsche Welle. Astfel, Berlinul poate respinge încercările nedorite ale investitorilor chinezi de a prelua operaţiuni în sectoare strategice. Decizia cabinetului cancelarului Angela Merkel este un răspuns la îngrijorările în creştere că companiile de stat chineze îşi creează prea mult acces la tehnologii de top germane în timp ce Beijingul îşi protejează propriile companii şi economia. Noile reguli permit Berlinului să intervină pe motive de interes public  dacă un investitor non-european cumpără o participaţie de 10% la o companie. Cota anterioară era de 25%.

„Companiilor le place să investească în Germania şi ar trebui să rămână aşa. Însă trebuie să cercetăm atent cine cumpără infrastructură strategică şi care sunt consecinţele”, a explicat ministrul german al economiei Peter Altmaier. Germania a introdus cota de 25% în 2004 şi şi-a extins puterea de veto în 2017. Măsurile au ca scop protejarea unor infrastructuri vitale cum ar fi energia, apa, furnizarea alimentelor, telecomunicaţiile, apărarea, finanţele şi transportul. Între timp, Germania a rămas fără producători de tehnologie de top, printre care Kuka, producător de roboţi pentru industrie. Compania a fost achiziţionată în 2016 de fabricantul chinez de electrocasnice Midea. Cea mai mare parte a producţiei a fost mutată în China, iar mai mulţi executivi germani şi-au dat demisia. Prin regulile adoptate săptămâna aceasta, pe listă sunt adăugate companiile de media.

 

Gazdă a unui forum de investiţii pentru Africa, cancelarul  austriac Kurz a cerut europenilor să investească şi dincolo de Mediterana. La acest eveniment, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a explicat că viitorul Africii va influenţa destinul Europei. Şi Juncker i-a îndemnat pe europeni să-şi sporească investiţiile în Africa prin „parteneriate între egali”, amintind acestora că populaţia Africii se va dubla la 2,5 miliarde de persoane până în 2050. La forumul de la Viena au participat 800 de reprezentanţi din business şi lideri politici. Întrebat dacă nu cumva Europa a întârziat în a descoperi oportunităţi de investiţii în Africa, Juncker a răspuns: „Da, dar noi o facem mai bine”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO