Business Internaţional

Europenii ar putea avea nevoie de o geacă în plus la iarnă. Criza energetică abia a început, iar era glaciară în Europa atârnă de nervii lui Putin

Europenii ar putea avea nevoie de o geacă în plus la...

Autor: Iulian Tenchiu

18.06.2022, 09:01 2070

Europa ar putea rămâne fără rezerve de gaz în mijlocul iernii dacă Rusia se decide să nu mai livreze energie prin una dintre cele mai importante conducte care leagă cele două puteri, Nord Stream 1, scrie Bloomberg.

În cel mai neegru scenariu, în care transportul de gază către Germania este oprit complet, Europa nu va fi capabilă să-şi atingă ţintele privind crearea rezervelor de gaz. În ianuarie, continentul ar epuiza complet această sursă de energie.

„Chiar şi dacă lansăm nişte măsuri în privinţa acestei probleme, raţionalizarea gazului va fi inevitabilă”, a declarat Massimo Di Odoardo, vice-preşedinte în cadrul companiei energetice WoodMac.

Într-o mişcare care a trimis panică pe marile pieţe, gigantul rus Gazprom a redus livările către Italia, Germania, Fraţa şi Austria în ultimele două zile. Compania a motivat această acţiune invocând probleme tehnice care trebuie remediate.

Germania a contestat imediat răspunsul Gazprom, susţinând că decizia este „motivată politic” şi are scopul de a perturba pieţele.

În cazul în care problema fluxurilor reduse de gaz rusesc persistă, Europa nu va reuşi să-şi atingă ţintele privind stocarea gazelor necesare pentru a se pregăti de iarnă.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO