Business Internaţional

Europenii ar putea fi nevoiţi să vadă din nou cum banii lor sunt folosiţi pentru a ajuta băncile

Foto Shutterstock

Europenii ar putea fi nevoiţi să vadă din nou cum banii lor sunt folosiţi pentru a ajuta băncile

Autor: Vlad Popescu

11.07.2011, 00:05 451

Guvernele statelor din UE ar putea ajunge să sprijine financiarbăn­cile care nu vor trece testele de stres da­că acestea nu vorreuşi să atragă pe cont propriu suficient capital de lainvestitorii privaţi în termen de şase luni, potrivit unui documentprovizoriu al auto­rită­ţilor europene citat de agenţia de presăThomson Reuters.

Propunerea este pre­gătită pentru a primi aprobarea miniş­trilorfinanţelor din Uniunea Euro­peană.

Această propunere vine deşi liderii G20 promiteau după crizafinanciară din 2008-2009 că băncile nu vor mai fi salvate niciodatădin banii contri­buabililor. Autoritatea bancară euro­peană vaprezenta rezultatele testelor de stres efectuate la cele mai mari91 de bănci din UE, încercând să consolideze încredereainvestitorilor în sistemul financiar european. Exami­nările dinacest an au fost promovate de UE drept mai riguroase decât cele deanul trecut, considerate prea indulgente de către investitori şianalişti.

Oficialii europeni din domeniul finanţelor încearcă între timpsă gă­sească soluţii pentru eventualele conse­cinţe alerezultatelor testelor. Docu­men­tul citat de Reuters notează căbăn­cile care vor trece testele, însă la limită vor fi puse subatenta urmărire a auto­rităţilor pentru a semnala din timpeventuale probleme. Aceste instituţii de credit vor avea şase lunisă-şi conso­lideze situaţia financiară până la niveluriacceptabile. Astfel, planurile de majo­rare a capitalului ar trebuisă plece de la atra­gerea de fonduri din sectorul privat sau prinreţinerea profitului, vânzări de active şi fuziuni cu altecompanii. Însă în cazul în care băncile nu vor reuşi să atragăcapital de la investitorii privaţi, guvernele europene ar trebui săfie pregătite să intervină, continuă sursa citată.

Dacă eforturile de a reabilita o bancă eşuează şi situaţiaacesteia devine un risc sistemic, documentul recomandă "un procesordonat de restructurare şi lichidare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO