Business Internaţional

Europenii au în faţă o factură uriaşă pentru planurile lui Trump privind Ucraina şi pentru apărare

Europenii au în faţă o factură uriaşă pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

14.02.2025, 00:05 280

Trump a vorbit cu Vladimir Putin la mijlocul săptămânii, punând lucru­rile în mişcare pentru lansarea de negocieri de pace în Ucraina. În acest timp, secretarul pe apărare al aces­tuia Pete Hegseth le explica aliaţilor europeni că vor fi nevoiţi să suporte cea mai mare parte a poverii pentru orice acord.

Bloomberg Economics calculea­ză că protejarea Ucrainei şi consoli­da­rea propriilor armate ar putea costa marile puteri ale continentului 3.100 de miliarde de dolari în plus pe următorii 10 ani.

Refacerea armatei ucrainene ar putea costa 175 de miliarde de dolari pe 10 ani. Cea mai mare parte a finanţă­rii ar fi alocată întăririi potenţialului militar al ţărilor din UE şi creşterii bu­ge­tului pentru apărare la 3,5% din PIB. Finanţare suplimentară ar merge către stocurile de artilerie, sistemele de apărare aeriană şi sistemele de ra­chete. În acest fel ar fi întărite grani­ţele estice ale UE, pregătite forţele militare ale UE pentru acţiuni rapide şi extinsă semnificativ industria de apărare europeană. La începutul acestui an, un ra­port pregătit de Lituania, Estonia, Letonia şi Polonia indica faptul că UE trebuie să-şi dubleze cheltuielile pe apărare, având în faţă nevoile ime­diate de investiţii de cel puţin 100 de mi­liarde de euro.

Deşi majoritatea statelor mem­bre ale blocului sunt de acord cu pri­vire la necesitatea consolidării capa­bi­lităţilor de apărare ale Europei, acestea au păreri diferite în legătură cu modul în care poate fi acest lucru realizat.

Blocul trebuie de asemenea să asigure susţinere militară continuă şi sustenabilă Ucrainei. Kievul dispune de o capacitate industrială în creşte­re, însă are nevoie de susţinere pen­tru finanţare.

Oficialii ucraineni i-au cerut re­cent administraţiei americane să le permită să folosească active ruseşti îngheţate de 300 de miliarde de do­lari pentru a cumpăra arme fabricate în SUA, potrivit unor oficiali euro­peni familiari cu situaţia.

Totuşi, mai multe ţări europene s-au opus şi se opun în continuare folosirii activelor ruseşti îngheţate.

Ţările UE poartă de asemenea discuţii privitoare la un scut aerian care ar costa aproximativ 500 miliarde de euro, declara la finalul anului trecut Andrius Kubilius, comisarul european pentru apărare.

În acelaşit imo, un raport al Bloomberg Intelligence indică faptul că cele mai mari ţări europene membre ale NATO ar putea fi nevoite să-şi crească investiţiile militare cu până la 340 miliarde de dolari anual, până la 720 miliarde de dolari.

Aceasta pentru a face faţă provocărilor legate de agresiunea rusească, cât şi posibilităţii unei reduceri a susţinerii americane.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Conferințele Ziarul Financiar și Business Magazin în 2025