Business Internaţional

Europenii au prins gustul afacerilor: Europa a înregistrat anul acesta de peste două ori mai multe start-up-uri listate decât SUA. Numărul “unicornilor” s-a dublat în Europa faţă de anul trecut

Europenii au prins gustul afacerilor: Europa a...

Autor: Tibi Oprea

04.12.2018, 16:52 304

Europenii au prins gustul afacerilor şi îi întrec pe americani la categoria business. Astfel, Europa înregistrează anul acesta de peste două ori mai multe oferte publice iniţiale (IPO) de listare de firme de tech decât SUA, în timp ce companiile hi-tech europene nou listate depăşesc nivelul celor americane, potrivit unui raport al companiei de investiţii Atomico, scrie CNBC.

Statistici ale bursei din Londra arată că 69 de companii de tech au fost listate în Europa până în prezent în acest an, comparativ cu 28 în Statele Unite. Companiile europene nou înfiinţate în 2018 au cunoscut o creştere medie a preţului acţiunilor de 222%. Spre comparaţie, IPO-urile companiilor de tehnologie americane au avut creşteri medii de 42%.

Cel de-al patrulea raport anual, la care au participat 5.000 de respondenţi, arată că unul dintre motivele pentru care Europa surclasează SUA pe piaţa IPO de tech este că bursele europene susţin mai mult companiile mici care vor să se listeze decât cele americane. Dintre cele 69 de IPO-uri din Europa, 62 au avut o capitalizare de piaţă sub un miliard de dolari.

Sondajul arată, de asemenea, un număr în creştere al companiilor unicorn (evaluate la mai mult de un miliard de dolari şi fondate după 2003). În Europa s-au înregistrat în acest an 17 unicorni noi, de două ori mai mulţi decât anul trecut. Printre ei se numără companiile britanice de fintech Revolut şi Monzo şi start-up-ul Taxify din Estonia.

Perspectiva nu e în totalitate roz în ceea ce priveşte sectorul de tech. Europa se află sub SUA şi China în ceea ce priveşte cota de piaţă a companiilor de internet şi software listate. Sectorul de tech Stoxx 600 a avut o evoluţie sub cea a celui S&P în acest an.

Un alt obstacol în sectorul de tech ar fi mediul de reglementare din Europa. Repondenţii din studiul efectuat de Atomico sunt nesiguri cu privire la faptul că legile europene acţionează la maximum în interesul start-up-urilor tech. Dintre investitori în start-up-uri de tech şi fondatori ai acestor afaceri, 49% spun că legile europene fac dificile debutul şi creşterea unui business tehnologic.

Atomico estimează că până la finalul lui 2018 se vor investi în Europa un record de 23 de miliarde de dolari în sectorul tech, de la 5 miliarde de dolari acum 5 ani. O sursă esenţială de capital în Europa este China, care a adus peste 1 miliard de dolari în tehnologia europeană în acest an. China îşi extinde din ce în ce mai mult amprenta în Europa, în urma politicilor de schimb comercial şi securitate impuse de SUA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO