Business Internaţional

Europenii cer Germaniei să cheltuiască mai mult pentru a întări economia zonei euro în faţa riscurilor de recesiune

Europenii cer Germaniei să cheltuiască mai mult pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

10.07.2019, 00:04 241
Miniştrii şi instituţiile Europei au cerut Germaniei să-şi crească cheltuielile pentru a susţine economia în încetinire a zonei euro, în condiţiile în care strategii şi investitorii întrevăd riscuri în creştere de recesiune la orizont, scrie Euractiv.

În cadrul unui raport recent, Consiliul Bugetar European (EFB) recomandă Germaniei şi Olandei să-şi deschidă portofelele având în vedere nivelurile scăzute ale datoriilor lor publice.

„Atât mediul favorabil al dobânzilor foarte scăzute, cât şi activitatea economică mai modestă sugerează că ar fi potrivit ca aceste ţări să utilizeze cel puţin o parte din spaţiul fiscal disponibil pe care-l au în 2020, în special pentru a creşte cheltuielile pe investiţii şi a spori creşterea potenţială“, se arată în raport.

Consiliul a subliniat „efectele pozitive“ pe care o astfel de măsură le-ar avea asupra ţărilor din zona euro cu un spaţiu fiscal limitat.

Ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire a declarat recent că „Germania are o responsabilitate importantă“. „Există o nevoie disperată de investiţii noi în zona euro, în special în inovaţie şi infrastructură. De acestea ar beneficia Germania, ţările vecine acesteia şi întreaga zonă euro“, a adăugat acesta.

Observatorii economici, inclusiv Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, sunt îngrijoraţi în legătură cu nesiguranţa şi riscurile ce ameninţă zona euro, în special războiul comercial şi Brexitul.

Din acest motiv, un stimulent fiscal ar putea fi necesar pentru susţinerea economiilor naţionale şi a celei europene ca întreg în vremuri de instabilitate.

Comisarul european pe probleme economice Pierre Moscovici a declarat că „este nevoie ca ţările cu excedente bugetare să folosească aceste excedente pentru propria creştere şi creşterea zonei euro“.

Potrivit ultimului raport al Comisiei Europene, investiţiile din Germania se menţin sub nivelul celor din zona euro. Aceasta a recomandat de asemenea Berlinului să aloce cheltuieli suplimentare pentru educaţie şi cercetare şi inovaţie.

OCDE a lansat un apel similar la începutul lunii martie adresat Germaniei, Olandei, Austriei, Irlandei, Finladei, Slovaciei, Sloveniei şi ţărilor baltice. Potrivit Organizaţiei, o majorare a investiţiilor guvernamentale cu 0,5% din PIB anual în zona euro de către ţările cu „amplu spaţiu fiscal“ ar putea creşte PIB-ul regiunii cu 1% pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO