Business Internaţional

Europenii încă iubesc plăţile cu cash, chiar dacă n-o ştiu

Europenii încă iubesc plăţile cu cash, chiar dacă...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.11.2017, 00:03 327

Un studiu la Băncii Centrale Europene arată că cele mai multe dintre plăţile făcute de cetăţenii din zona euro la punctele de vânzare sunt sub formă de cash. Analiza arată totuşi că din ce în ce mai multe persoane plătesc cu cardul. Monedele digitale fac furori, însă bancnotele şi monedele sunt încă mijlocul de plată suprem în Europa, scrie Bloomberg.

Cash-ul a reprezentat 79% din plăţile de zi cu zi din zona euro anul trecut. Aproape un sfert din consumatori au păstrat ceva cash acasă ca măsură de protecţie, iar 20% au spus că au avut o bancnotă cu valoare mare, de 200 de euro sau de 500 de euro, în posesie în perioada analizată.

Rezultatele, spune studiul, „reprezintă o provocare pentru percepţia că banii lichizi sunt înlocuiţi rapid cu mijloace de plată fără cash“. Cash-ul este cel mai dominat în Europa de Sud, în Germania, Austria şi Slovenia, unde reprezintă 80% din toate tranzacţiile de plată la POS-uri. Ponderea scade la 45-54% în Olanda, Estonia şi Finlanda.

Studiul a găsit că majoritatea oamenilor nu sunt conştienţi de propriile obiceiuri financiare. Când au fost întrebaţi despre mijlocul de plată preferat, mulţi participanţi la studiu au răspuns că preferă cardul şi nu cash-ul. Aceasta ar putea reflecta faptul că aproape două treimi din toate tranzacţiile sunt sub 15 euro. Cumpărăturile mărunte, de cafea sau de bilete la loterie, spre exemplu, nu contează pentru ei la fel de mult ca o pereche nouă de pantofi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO