Business Internaţional

Europenii stau pe un munte de cash de 500 miliarde euro acumulat în vremea carantinelor, care ar putea da avânt redresării regiunii. Banii ar putea fi cheltuiţi pe shopping, călătorii sau la restaurante

Foto: profimedia

Foto: profimedia

Autor: Catalina Apostoiu

06.01.2021, 21:54 4316

Ultimele măsuri de carantină din Europa îi fac pe cetăţeni să întâmpine şi mai multe obstacole în a-şi cheltui banii, crescând şi mai mult volumul deja ridicat al economiilor care stau gata să alimenteze procesul de recuperare economică odată ce vaccinurile vor îmblânzi pandemia, scrie Bloomberg.

Gospodăriile din zona euro au acumulat un munte de cash când businessurile s-au închis în primăvară. Acum, odată cu al doilea val prelungit de închideri, aceştia stau pe fonduri de aproximativ 500 miliarde de euro (615 mld. $), fonduri care altfel ar fi fost cheltuite pe restaurant, shopping şi călătorii, potrivit calculelor Allianz.

Ce se va întâmpla mai departe depinde de modul cum va evolua şomajul şi de posibilitatea ca optimismul să renască după trauma pandemiei. Deşi volumul cash-ului acumulat este distribuit inegal, economiştii cred că oamenii vor cheltui din nou când vor putea, aşa cum s-a întâmplat în vară.

Ludovic Subran, economist-şef al Allianz, estimează că noile cheltuieli ar putea adăuga 1% la creşterea PIB-ului pe 2021, pe baza premisei că 25% din economii vor fi cheltuite. Economiştii chestionaţi de Bloomberg văd economia zonei euro urcând cu 4,6% în acest an, după un declin istoric de 7,4% în 2020.

Riscul rămâne ca numai o mică parte din fondurile eco­no­misite să reintre în economie rapid, în condiţiile în care ne­si­guranţa legată de locurile de muncă şi venituri rămâne ridicată.

Strategii vor urmări îndeaproape comportamentul gospodăriilor odată cu temperarea pandemiei pentru a repera semnale privind perspectivele legate de creştere şi inflaţie.

Indiferent de ce se va întâmpla cu economiile, problema este relevantă pentru inflaţie. O eliberare rapidă a fondurilor economisite ar putea genera creşteri mai rapide de preţuri decât se aşteaptă în prezent, punând problema necesităţii de noi stimulente din partea BCE.

Pe de altă parte, o rată permanent ridicată a economisirii riscă să aducă o creştere şi preţuri mai modeste. În prezent, banca centrală este pesimistă cu privire la atingerea ţintei de inflaţie chiar şi în decurs de trei ani de-acum încolo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO