Business Internaţional

Europenii trebuie sa inceapa sa stranga cureaua pentru ca guvernele nu le mai pot asigura traiul de pana acum

Europenii trebuie sa inceapa sa stranga cureaua pentru ca guvernele nu le mai pot asigura traiul de pana acum
14.05.2010, 00:00 27

Tarile sud-europene se intrec in masuri anticriza, insa estegreu de spus cat de pregatita este populatia sa inteleaga si sasuporte costurile generate de supraindatorarea autoritatilor.

Dupa ce Grecia a fost nevoita sa anunte initiative destul dedureroase pentru populatie, care de altfel a reactionat violentprin proteste de strada, a venit si randul altor state din sudulEuropei sa aplice aceeasi terapie.

Intrebarea este insa cum va reactiona portughezul sau italianulde rand, pus in fata situatiei de a primi mai putini bani lasalariu sau de a plati taxe mai mari?

Gideon Rachman, unul dintre editorialistii de top aicotidianului britanic Financial Times, a avertizat asupra faptuluica Europa nu este pregatita pentru masuri de austeritate. "Esteadevarat ca tari precum Letonia si Irlanda au «inghitit» dejapastila reducerii de salarii si pensii. Insa amandoua sunt tari ceau avut de infruntat perioade de saracie in trecut, urmate deboom-uri masive si nesustenabile", potrivit editorialului semnat deRachman.

Cu toate acestea, nu toate tarile sunt pregatite pentru asemeneamasuri, asa cum au aratat-o si recentele proteste din Grecia,pentru ca multi dintre europeni privesc toate beneficiile socialeca fiind drepturi fundamentale. "Ei (europenii - n.r.) au incetatinsa sa se mai intrebe, cu mult timp in urma, cum sunt platitetoate aceste beneficii", a explicat Rachman.

"In prezent, consensul este de a inscrie politica fiscala pe otraiectorie sustenabila, pentru ca in caz contrar, credibilitateazonei euro risca sa fie afectata. Intr-adevar, exista o laturanegativa, si anume costurile sociale, dar in ansamblu, Europa nuare incotro. Alternativa este o criza a increderii", a declaratLaurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica. "Modul incare vor fi primite masurile de austeritate depinde de capacitateade comunicare a guvernelor si difera de la tara la tara. Reactiaeste data si de cultura unui popor. Spre exemplu, grecii au avutproteste si lupte de strada si anii trecuti, cand nu existau masuride austeritate", potrivit lui Laurian Lungu.

Hora austeritatii

Prim-ministrul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero si-ainfuriat aliatii din sindicate, insa a entuziasmat pietelefinanciare dupa ce a anuntat miercuri o masura-surpriza de reducerea salariilor bugetarilor cu 5%, menita sa mai tempereze deficitulbugetar urias al tarii, care s-a ridicat la 11,2% in 2009, scrieFinancial Times.

Decizia lui Zapatero de a reduce salariile in sectorul de statincepand cu luna iunie si de a le ingheta pe toata perioada anuluiviitor sugereaza gravitatea provocarilor cu care se confruntaSpania.

Printre masurile pe care guvernul de la Madrid mai vrea sa leimplementeze se numara si o reducere cu 6 mld. euro a investitiilorin sectorul public, economii de 1,2 mld. euro realizate deautoritatile regionale si locale, inghetarea pensiilor, eliminareaindemnizatiei de 2.500 de euro la nasterea unui copil, o micsorarecu 600 mil. euro a ajutoarelor externe si economii cu produselefarmaceutice din sistemul public de sanatate.

Cum se risipesc banii italienilor

Si italienii promoveaza austeritatea si vor mai nou sa loveascasi in inaltii oficiali, astfel ca Renato Brunetta, ministrul pentrureformarea administratiei publice, se afla intr-o pozitie deloccomoda in incercarea sa de a convinge ministerele si autoritatilelocale sa renunte la flotele uriase de masini oficiale, care audevenit in ochii multor italieni, si nu numai, un simbol al moduluiin care banii publici se risipesc.

Limuzinele Maserati de 150.000 de euro parcate in fataministerelor au devenit o obisnuinta in peisajul cotian al Romei,acestea facand parte dintr-o flota care, potrivit presei, numaranici mai mult nici mai putin de 626.000 de masini - de peste zeceori mai mult decat in cazul Frantei, Germaniei si Marii Britanii.Numai in ultimii trei ani, "armata pe roti" a autoritatiloritaliene s-a imbogatit cu inca 50.000 de automobile.

Ieri si autoritatile portugheze se pregateau sa anunte un pachetde masuri axat pe cresterea generala a impozitelor. Presaportugheza vehicula ca guvernul de la Lisabona va impune un impozitextraordinar pe salarii, menajand insa cele mai mici venituri.Totodata, TVA ar urma sa fie majorata de la 20% la 21%, iarsalariile bugetarilor reduse.

La regim

Ce masuri de austeritate au luat tarile dinEuropa

Spania

  • Reducerea salariilor din sistemul de stat cu 5%.
  • Micsorarea cu 6 mld. euro a investitiilor din sectorulpublic.
  • Inghetarea pensiilor.

Portugalia

  • Impunerea unui impozit extraordinar pe salarii, menajand insacele mai mici venituri.
  • Majorarea TVA-ului de la 20% la 21%.
  • Diminuarea remuneratiilor primite de ministri, deputati,directori de companii de stat cu 5%.

Grecia

  • Reducerea cheltuielilor bugetare cu 10% din PIB.
  • Majorarea TVA de la 21% la 23%.
  • Eliminarea salariilor al 13-lea si al 14-lea, primite de grecila Craciun si la Paste.

Letonia

  • Reducerea salariilor din sectorul public cu 25%, iar inviitorul apropiat sunt asteptate noi reduceri.
  • Disponibilizarea a 14.200 de bugetari, echivalentul a 20% dinnumarul total.
  • Masurile sunt asteptate sa reduca cheltuielile bugetare cu 10%din PIB.

Bulgaria

  • Reducerea cheltuielilor bugetare cu 20% anul acesta.
  • Guvernul vrea sa lanseze reforme structurale majore alesistemului de sanatate si de pensii.
  • Reducerea pana la 200 mil. euro a cheltuielilor cu ajutoarelesociale, subventiile si infrastructura.

Romania

  • Reducerea salariilor din sistemul bugetar cu 25%.
  • Reducerea pensiilor cu 15%.
  • Impozitarea tichetelor de masa, a dobanzilor la depozitelebancare, a veniturilor de pe Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO