Business Internaţional

Eurostat are „rezerve“ legate de calitatea datelor statistice trimise de Bulgaria

Eurostat are „rezerve“ legate de calitatea datelor...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.04.2015, 00:00 632

Bulgaria a înregistrat a treia cea mai scăzută datorie suverană din UE şi un deficit bugetar de 2,8% din PIB, la sfârşitul anului trecut, dar calitatea datelor statistice furnizate de această ţară a fost întâmpinată cu rezerve, potrivit Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.

Datoria Bulgariei a fost de 27,6% din PIB în perioada analizată (pentru Estonia, indicatorul a fost de 10,6% din PIB, iar pentru Luxemburg de 23,6% din PIB – acestea sunt singurele ţări care au datorii mai mici decât cea a Bulgariei).

Însă în privinţa deficitului bugetar, Eurostat „îşi exprimă rezervele privind calitatea datelor raportate în legătură cu sectorul de clasificare al Fondului de Asigurare a depozitelor şi cu impactul asupra deficitului al plăţilor făcute din fond pentru depozitele garantate ale Corporate Commercial Bank“.

Această bancă a fost implicată într-un scandal cu puternic iz politic care a adus aproape de colaps întregul sector bancar bulgăresc. Date statistice „fabricate“ furnizate de Grecia au adus criza datoriilor suverane în zona euro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO