Business Internaţional

Eurostat: Grecia a avut anul trecut un deficit de 15,4% din PIB, estimarea anterioară indicând 13,6%

Autor: Cojocaru Bogdan

15.11.2010, 14:03 24

Grecia a avut anul trecut un deficit de 15,4% din ProdusulIntern Brut (PIB), mai mare decât estimarea anterioară, de 13,6%,şi totodată cel mai ridicat din zona euro, transmite Bloombergcitat de Mediafax.

Nivelul datoriei a fost revizuit la 126,8% din PIB, de asemeneacel mai ridicat din zona euro, superior celui al Italiei, de 116%din PIB. Eurostat a anunţat, totodată, că renunţă la rezerveleavute în legătură cu datele statistice ale Greciei.

Revizuirile datelor legate de deficitul Greciei au provocatcreşterea costului accesului statului elen la finanţare. Aceastăsituaţie a împins Grecia în pragul intrării în incapacitate deplată şi a declanşat criza datoriilor din regiune. Eurostat amodificat ultima oară datele legate de deficitul şi datoriile eleneîn aprilie, ceea ce a determinat agenţia de evaluare financiarăMoody's Investors Service să coboare ratingul Greciei şi l-a forţatde premierul elen George Papandreou să ceară ajutor financiar UE şiFondului Monetar Internaţional (FMI).

Revizuirea înseamnă că Atena nu va putea respecta ţintele dedeficit stabilite în schimbul ajutorului financiar de urgenţă, de110 miliarde de euro, primit de la Uniune şi FMI, noteazăBloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO